Nedavno objavljeno

Knjiga Ženski identiteti u muzičkom životu austrougarskog Sarajeva, dr. Lane Paćuka, dobitnica je priznanja Pauline Alderman Awards

Muzikološko društvo FBiH sa zadovoljstvom obavještava javnost da je The International Alliance for Women in Music (Međunarodno udruženje žena u muzici) sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, objavilo dobitnike priznanja The Pauline Alderman Awards za 2020. godinu u oblasti istraživanja koja se bave doprinosom i značajem žena u muzičkoj umjetnosti. 

Knjizi Ženski identiteti u muzičkom životu austrougarskog Sarajeva (izdavač: Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu, 2019, dizajn: Sandro Drinovac) prof. dr. Lane Paćuka, nominovanoj ispred Muzikološkog društva FBiH, dodijeljena je titula “highly commended” (djelo kome se poklanja posebna pažnja i priznanje) uz dvije publikacije iza kojih stoji prestižna i svjetski renomirana izdavačka kuća Oxford University Press. Inače, The Pauline Alderman nagrada, ustanovljena 1985. godine od strane International Congress on Women in Music, priznanje je kojim se želi odati počast jednoj od prvih muzikologinja u svijetu – dr. Pauline Alderman (1893–1983).

Lana Paćuka ubraja se u red mlađe generacije bosanskohercegovačkih muzikologa i muzičkih pisaca. Od 2014–2019. bila je glavna i odgovorna urednicu Časopisa za muzičku kulturu Muzika, jedinog indeksiranog muzikološkog časopisa u BiH. Trenutno je uposlena kao profesorica i šefica Odsjeka za muzikologiju i etnomuzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Naučne radove izlagala je na simpozijima u organizaciji Muzikološkog društva FBiH, IMS-a i ICTM-a, i to u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj i Češkoj. Tokom 2019. godine bila je dijelom ekspertnog tima za upis sevdalinke na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. 

Lana Paćuka iza sebe ima preko 25 objavljenih naučnoistraživačkih radova, dok knjiga Ženski identiteti u muzičkom životu austrougarskog Sarajeva, za koju je i dobila priznanje, predstavlja prvu i jedinu muzikološku monografiju u zemlji i regionu koja se bavi pitanjem roda te značajem žena u muzici.

Knjiga Ženski identiteti u muzičkom životu austrougarskog Sarajeva dostupna je u distribuciji knjižare Buybook.

Latest Posts

Raport

spot_img