Heljda je bogat izvor ugljikohidrata, aminokiselina i bjelančevina. Ne sadrži gluten i od njenog brašna se često izrađuju hljeb i tjestenina. Rezultati kineskog istraživanja pokazali su da doprinosi snižavanju holesterola i normalizaciji visokog krvnog pritiska, a djeluje poput prehrambenih vlakana pomažući rad crijeva, sprječavajući zatvor i pomaže u regulaciji tjelesne težine.
- Tags
- heljda
Prethodni članakIN MEMORIAM: Želimir Altarac – Kako se kalio Čičak
Naredni članakHunter lansirao PLAY Clog
Pročitaj jošRelated
Zdravlje
Rogač umjesto čokolade
admensur -
Uvrštavanje rogača u ishranu pruža brojne koristi za zdravlje....
Zdravlje
Zašto su dobre chia sjemenke
admensur -
Chia sjemenke su prava riznica nutrijenata – značajan su...
Zdravlje
Bijelim lukom protiv karcinoma
admensur -
Časopis Critical Reviews in Food Science and Nutrition nedavno...
Test
TEST: Kakvo tijelo imate?
admensur -
1. Tokom djetinjstva vaša težina bila je:
A. normalna
B. samo...