Nedavno objavljeno

Britanski stručnjak: Studije pokazale da e-cigarete i zamjenske nikotinske terapije upućuju na postojanje vrlo niskog rizika od njihove dugotrajne upotrebe

Teme serije virtualnih sesija Društva za istraživanje nikotina i duhana (SRNT) upriličenih krajem februara bile su usmjerene na pitanja socijalne pravde, zdravstvene nejednakosti i djelovanja u pravcu ispravljanja zdravstvenih razlika nikotina i duhana. Jedan od zanimljivih panela na SRNT online pružio nam je uvid na perspektivu da li se pušači elektronskih cigareta vraćaju na obične cigarete nakon izvjesnog vremena

Napisala Mila Durić

Društvo za istraživanje nikotina i duhana (Society for Research on Nicotine and Tobacco – SRNT) međunarodna je organizacija koja proučava i s javnosti dijeli istraživanja o upotrebi nikotina i duhana iz oblasti javnog zdravstva i iz naučne perspektive. To je najveća organizacija fokusirana na nikotin i duhan, sa članicama i članovima u 40 zemalja svijeta. Godišnja sesija održana krajem februara upriličena je, u skladu s pandemijskim uvjetima, online, u temu da li dugotrajna upoteba e-cigareta šteti korisnicima.

Jedan od panelista bio je prof. Lion Shahab, specijalist epidemiologije i javnog zdravstva na University Collegeu u Londonu. Prof. Shahab je prije nekoliko godina vodio opsežno istraživanje kojim je utvrđeno da su ispitanici koji su prešli s konzumacije klasičnih cigareta na e-cigarete ili na zamjenske nikotinske terapije poput guma za žvakanje ili flastera, u razdoblju od najmanje šest mjeseci imali znatno niži nivo toksina u pljuvačci i urinu od onih koji su nastavili pušiti klasične cigarete. “Naša studija se naslanja na postojeće dokaze o tome da su e-cigarete i zamjenske nikotinske terapije daleko sigurnije od klasičnih cigareta, i upućuje na postojanje vrlo niskog rizika od njihove dugotrajne upotrebe”, oblazložio je tad prof. Shahab.

Mnogi stručnjaci u zdravstvu smatraju kako su e-cigarete ili nikotinski flasteri niže rizična alternativa klasičnom pušenju te potencijalno glavno sredstvo u borbi za javno zdravlje.

U panelu organiziranom na SRNT online konferenciji govorio je o tome kako opservacijske studije provedene u Velikoj Britaniji tokom 2013. godine i SAD-u u periodu 2014-2020, pokazuju ogroman skok interesiranja za elektronske cigarete, u isto vrijeme kad i pad korištenja klasičnih duhanskih proizvoda.

Štaviše, prema rezultatima američke studije, od 2014. do 2015. zabilježen skok od čak 71 odsto novih korisnika elektronskih cigareta, a broj novih korisnika je nastavio da raste od 2016. pa do 2019.

Shahab dalje navodi da je u 2020. zabilježen pad korisnika elektronskih cigareta međutim on nije bio proporcionalan korisnicima klasičnih cigareta, te ako postoji veza ona je definitivno zanemarljiva, odložena, ili se nije odrazila tokom istraživanja.

Stručnjaci koji su učestvovali na ovoj konferenciji se slažu da je pitanje da li su ljudi koji konzumiraju elektronske uređaje s nikotinom skloniji pušenju cigareta u budućnosti i da li oni mogu pomoći u odvikavanju od pušenja suviše kompleksno, nije crno-bijelo i na njega se ne može odgovoriti sa da ili ne.

Prema navodima Robin Mermelstein, profesorice psihologije s Univerziteta Illinois u Chicagu, odgovor na ovo složeno pitanje treba tražiti iz drugog ugla.   

„Svaka ova studija bila je izvanredno dobro i rigorozno sprovedena, uz mnogo pažnje. Mislim da treba odustati od pokušaja da riješimo ovu debatu traženjem nedostataka u ovim studijama. One su vođene različitim pristupima istom pitanju, i zato vjerujem da sada trebamo razmisliti o nekim zaključcima i poentama ovih studija i da počnemo gledati na ovo pitanje iz drugačije perspektive“, kaže Mermelstein.

Mermelstein smatra da se ovom pitanju treba pristupiti sa stanovišta smanjenja štete.

„Da uzmem primjer vakcina protiv COVID-19, mi ne čekamo godinama da prikupimo sve podatke o njima, nego djelujemo odmah. Isto moramo primijeniti i kada se radi o savremenim nikotinskim proizvodima. U kom trenutku ćemo se ovim voditi, koliko nam je to podataka potrebno da se ovim što se vodimo u slučaju vakcina, vodimo i kada je ova tema u pitanju? Mi moramo naći zajedničke tačke svih ovih studija i fokusitrati se na njih,“ zaključuje Mermelstein.

Latest Posts

Raport

spot_img