Nedavno objavljeno

Muzikom protiv stresa

Ako se želite opustiti, najbrže ćete to učiniti slušajući muziku koju volite: brzi moždani beta valovi prelaze u sporije alfa valove koji nas dovode u stanje opuštene budnosti

Pola sata slušanja omiljene muzike otklonit će nervozu i stres, a drage note učinit će da disanje postane ujednačeno i opadne vrijednost krvnog pritiska. Za opuštanje vam trebaju udobna fotelja, muzički uređaj i muzika koju volite. Slušanje muzike je moćan antistresni metod, dokazano je da su omiljene melodije korisne za zdravlje srca.

Interesantni rezultati stigli su iz Maryland Medical centra u Baltimoreu. Tim kardiologa testirao je grupu muškaraca i žena: prvo su tokom jednog sata slušali muziku koja im se sviđa, a zatim sljedećih pola sata onu koju smatraju uznemiravajućom. Prečnik krvnih sudova povećavao se oko 26 posto uz ugodnu muziku, a za šest posto smanjivao uz onu koju su smatrali neugodnom. Otkriće američke grupe ljekara je posljednje u nizu istraživanja koja ispituju kako svakodnevno slušanje muzike koju volite pomaže zdravlju srca i čini da radite bolje. Jedno od najinteresantnijih istraživanja iz ove oblasti obavljeno je u Americi još 2002. godine, kada je uticaj muzike ispitan na pacijentima koji su se trebali podvrgnuti kolonoskopiji (endoskopska dijagnostička metoda za pregled debelog i završnog dijela tankog crijeva). Pacijenti kojima je preporučeno da prije pregleda slušaju muziku koju vole izjavili su da su bili opušteniji, a analiza srčane frekvencije pokazala je smanjivanje vrijednosti krvnog pritiska.

Normaliziranje pritiska

Odjeljenje biomedicinskog inžinjeringa na Univerzitetu u Hong Kongu zaključilo je da muzika ima pozitivan učinak na visok krvni pritisak. U testiranje je bilo uključeno 30 pacijenata s hipertenzijom: tokom četiri sedmice svakodnevno su oko 20 minuta slušali muziku koju su odabrali stručnjaci. Nakon eksperimentalnog perioda utvrđeno je da je kod 15 pacijenata došlo do normaliziranja krvnog pritiska. To znači, ako imate problema s visokim krvnim pritiskom, potrebno je da svakodnevno odvojite pola sata za sebe i slušate muziku, ne isključujući eventualno prepisanu medicinsku terapiju.

Ujednačavanje disanja

Ovaj fenomen proučavan je u Italiji, na Poliklinici San Matteo u Paviji, i dokazano je: među brojnim načinima koji su u stanju modulirati naš kardiorespiratorni sistem važnu ulogu imaju muzičke note. Disanje, ustvari, sinhronizira sistem kardiocirkulacije na osnovu ritma melodije koju slušamo, modulirajući tako naše udisanje i izdisanje u tempu muzike. Upravo ta ispravna oksigenacija, opskrbljivanje ćelija kisikom, u skladu s muzikom regulira srčanu frekvenciju i otklanja napetost i stres.

Mozart-efekt?

Koliko ima istine u nečemu što je nazvano Mozart-efekt? Osim nekoliko istraživanja koja su potvrdila sposobnost sonata i simfonija austrijskog kompozitora da obaraju vrijednost krvnog pritiska, tu su i različite studije provedene u SAD-u. Jedna potvrđuje da slušanje pojedinih kompozicija smanjuje učestalost epileptičnih napada, a druga da desetominutno slušanje pomaže oboljelim od Alzheimera u boljem rješavanju nekih mentalnih testova (testovi pamćenja, rješavanje problema, računanje). Muzika Wolfganga Amadeusa Mozarta najviše se koristi u operacijskim salama kako bi kontrolirala osjećaj boli i opustila pacijenta. Uprkos mnogobrojnim dokazima o blagotvornom uticaju muzike na zdravlje, veliki je broj onih koji sumnjaju, nazivajući ga još jednim u nizu placebo efekata.

OKRUŽITE SE MUZIKOM

Nježna, spora i ugodna muzika sprječava ili smanjuje stres, brža podiže energiju i stvara osjećaj optimizma i snage. Slušajte muziku kad god možete: kod kuće, u automobilu, a, ako je moguće, i na poslu – pazeći da ne ometate kolege. Ne prepuštajte se tuđem izboru, slušajte samo muziku koja na vas djeluje pozitivno!

 

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img