Nedavno objavljeno

Britanski institut: Proizvodi s nikotinom efikasni u borbi protiv pušenja

Elektronski uređaji koji sadrže nikotin najefikasnije su sredstvo za odvikavanje od pušenja u Velikoj Britaniji, pokazuje najnoviji izvještaj Instituta za javno zdravlje u toj zemlji.

Podaci pokazuju da je upotreba ovih uređaja kao dio terapije odvikavanja od pušenja, tokom prethodne dvije godine, imala jednu od najviših stopa uspješnosti u prestanku pušenja, koja se kreće između 59,7 u 2019. godini, odnosno i do 74 odsto tokom prošle godine. Procjenjuje se da se u odvikavanju od pušenja čak 27,2 odsto ispitanika opredijelilo za elektronske nikotinske proizvode, takozvani vaping.

“Pretpostavlja se da je koronavirus (COVID-19) uticao na navike u vezi s pušenjem, ali je još prerano za procjenu punog efekta pandemije”, navodi se u ovom nezavisnom izvještaju, koji je sproveo King’s College iz Londona.

Istraživači s Instituta pokazuju i zabrinutost zbog toga što „ispitanici pogrešno tumače relativni rizik koji nose ovi uređaji u poređenju s cigaretama koje sagorijevaju duhan”. Ovi rezultati pokazuju da percepcija korisnika nije u skladu sa izvještajima stručnjaka iz Velike Britanije i SAD, koji zaključuju da je „upotreba reguliranih proizvoda daleko manje štetna od pušenja cigareta“.

“Dosadašnja istraživanja pokazuju da je vaping manje štetan od sagorijevanja duhana i, kako naglašava ovaj izvještaj, može pomoći ljudima da prestanu pušiti. Dugoročna šteta od pušenja je nesporna“, rekla je Michelle MItchell, izvršna direktorka Organizacije za istraživanje raka u Velikoj Britaniji.

“Praktično, 95 odsto onih koji su pokušali prestati, nakon kratkog vremena nastave s ovom navikom. Sada, kada imamo nalaze istraživanja, te zvanično obrazloženje nekih od najuglednijih svjetskih institucija, pušači imaju mogućnost da se informiraju i izabrati postojeće alternative”, rekla je FENI dr Ružica Zagorčić, specijalista pneumofiziolog.

Ona je ukazala da postoje brojne studije koje potvrđuju da su duhanski proizvodi koji ne sagorijevaju duhan u značajnoj mjeri manje štetni od cigareta i duhanskog dima koji, pored ugljen monoksida i katrana, sadrži još oko 100 poznatih kancerogenih materija.

“Tržište duhanskih proizvoda se drastično mijenja, i sada postoje alternative za one koji ne žele ili ne mogu ostaviti pušenje. Ipak i takvi proizvodi i dalje zahtijevaju regulaciju i nadzor kada dođu na tržište,“ izjavila je dr Zagorčić.

Dr. Zagorčić navodi da je i na našem tržištu prisutan jedan proizvod koji je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) klasificirala kao proizvod modificiranog rizika, a koji umanjuje izloženost organizma štetnim i potencijalno štetnim materijama.

Izvor: fena.ba

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img