Nedavno objavljeno

Raštika kao izvor zdravlja

Raštiku preporučuju brojni stručnjaci, a najukusnija je zimi

Osim što kao i ostale kupusnjače obiluje sumpornim tvarima koje štite od raka, raštika je izvanredan izvor kalcija koji je važan za čvrstoću kostiju. Također je bogata kalijem, cinkom, manganom, magnezijem, fosforom i željezom. Sadrži velike količine beta-karotena odnosno vitamina A te luteina i zeaksantina važnih za dobar vid. Obiluje i vitaminima B, C, E i K te omega-3 masnim kiselinama i triptofanom koji regulira san.

Raštika nabolje uspijeva zimi, kada ima najbolji okus. Može se uzgajati i u ljetnom periodu ali uz dovoljnu količinu vode.

Dobro ju je konzumirati sirovu, kao dodatak smoothiejima ili sokovima. Kada se termički obrađuje, potrebno je pet minuta kuhati je na pari kako bi vlakna omekšala te kako bi se povećala probavljivost raštike, a istovremeno očuvali nutrijenti.

Ukusni i zdravi recepti:

Marinirana salata od sirove raštike

Nekoliko listova raštike narežite na trake do 0,3 cm. Stavite ih u zdjelu i prelijte s 1 kašikom limunovog soka, 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašikom meda te dodajte kopar, so i biber. Neka se marinira 1 sat ili preko noći u frižideru. Ukrasite salatu narezanim maslinama i čeri paradajzom.

Raštika kuhana na pari

Možete je kombinirati s krompirom kuhanim na pari i dodati sjemenke susama.

Okus raštike kuhane na pari možete naglasiti jednostavnim preljevom: 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica limunovog soka, 1 češanj bijelog luka, malo morske soli i bibera.

Kad raštiku kuhate na pari, možete je obogatiti i lukom, koji će te početi kuhati 2 minute prije nego dodate raštiku. Tako pripremljena raštika dobro se slaže s različitim umacima, npr. sojinim ili nekim ljutim umakom, te s ljutim začinima poput čili papričica.

 

 

 

Latest Posts

Raport

spot_img