Nedavno objavljeno

Zašto kupovni paradajz više nije ukusan?

Istraživanje je pokazalo kako paradajzu iz masovnog uzgoja fali određena vrsta gena koja mu daje prepoznatljivi miris

Iako su se naša nepca već počela navikavati na (ne)okus masovnog uzgoja, mnogi se pitaju zašto je paradajz izgubio onaj okus kakvim ga pamtimo u prošlosti.

Istim pitanjem odlučili su se pozabaviti i američki naučnici iz National Science Foundation iz New Yorka, koji se između ostalog bavi genetikom sadnje biljaka. Istraživanje je pokazalo kako u čak 93 posto paradajza iz masovnog uzgoja fali određena vrsta gena koja im daje prepoznatljivi miris. Čak se ni ne radi o tome da su uzgajivači genetski manipulirali sojevima paradajza, već naprosto posežu za onim koji im ne donose ogromne finansijske izdatke, a da je na kraju dana ekonomska računica na njihovoj strani i pritom ne na strani kvalitete. Taj je paradajz uzgajan na način koji negativno utiče na gen koji im daje okus, a takvim načinom uzgajivači su doveli do toga da im sada nedostaje genetičke raznolikosti, pa evo i odgovora na pitanje zašto su svi paradajzi u trgovini gotovo identični.

“Da bi povećali produktivnost, uzgajivačima je fokus na ekonomiji i da paradajz ima što duži rok trajanja. Tome je razlog zašto su neki geni u ovom povrću zapostavljeni i jednostavno ispali iz proizvodnje”, kazao je genetičar Zhangjun Fei.

(izvor: green.hr)

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img