Nedavno objavljeno

SUPERNAMIRNICA: Zbog čega je dobro jesti kiseli kupus

Snižava holesterol, poboljšava probavu, jača imunitet...

Kiseli kupus odličan je izvor vitamina C i K, kalija i kalcija. Mnogo prije nego što su naučnici otkrili vitamin C, moreplovci su sa sobom nosili bačve kiselog kupusa kako bi spriječili skorbut.

Kiseli kupus čisti želudac i crijeva, a ujedno jača živce i potiče stvaranje krvnih ćelija. Bakterije mliječne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crijevnu floru zdravom, a time i cjelokupan imunitet organizma.

Kako ѕаdržі mnоštvо vlаkаnа і рrоbіоtіkа, kіѕеlі kuрuѕ mоžе ѕmаnјіtі hоlеѕtеrоl u krvі, kојі је rіzіčnі fаktоr zа ројаvu ѕrčаnіh bоlеѕtі. Таkоđеr mоžе ѕmаnјіtі krvnі pritisak kоd оѕоbа kоје раtе оd hіреrtеnzіје.

Rasol od kiselog kupusa preporučuje se kao pročišćujuća kura za organizam te kao prirodno sredstvo za ublažavanje mamurluka.

Kako ga konzumirati

Pošto kiseli kupus obiluje vitaminom C, treba imati na umu da je to nutrijent topljiv u vodi te se gubi dugotrajnim ispiranjem kiselog kupusa. Zato prije pripreme jela kupus isperite tek toliko da se ukloni višak soli. S obzirom na to da je vitamin C osjetljiv na visoku temperaturu, kiseli je kupus najbolje je jesti sirov.

Kao ljekovita i ukusna kombinacija preporučuje se salata od kiselog kupusa s maslinovim uljem i bijelim lukom.

 

 

Latest Posts

Raport

spot_img