Nedavno objavljeno

Kako psi upozoravaju na zdravstvene probleme

Psi nisu samo sjajni kućni ljubimci, već vrlo često znaju prepoznati razne potencijalno opasne simptome kod ljudi i 'dijagnosticirati' ih

Dijabetes

Psi koji mogu upozoriti na dijabetes koriste se kod pacijenata koji pate od dijabetesa tip 1 kojima je razina šećera u krvi preniska i koji su u opasnosti od hipoglikemije. Ona se može dogoditi ako osoba ne jede dovoljno ili slučajno uzme previše inzulina, ali neki dijabetičari ne mogu primijetiti znakove upozorenja, kao što je bljedilo i osjećaj nesigurnosti. Bez tretmana takve osobe mogu izgubiti svijest.

‘Pas može detektirati promjenu u mirisu tijela koja upućuje na nisku razinu šećera u krvi’, tvrdi dr. Claire Gost koja vodi britansku humanitarnu udrugu u kojoj se treniraju medicinski psi za detekciju.

‘Treniramo naše pse da ližu, gurkaju i zure u osobu koja ima hipoglikemiju kako bi bili sigurni da osoba zna da mora zatražiti pomoć.’

Autizam

Psi smanjuju tjeskobu i agresivno ponašanje kod autistične djece. Psi se treniraju da stave glavu u krilo djeteta, što ih i smiruje kad su u nevolji, a također pomažu na izletima kada autistična djeca ponekad odlutaju.

Bol

Američka udruga Paws for Comfort (Šape za utjehu) koristi pasminu meksički golokoži kako bi ti psi pomogli ljudima s kroničnom boli uzrokovanom stanjima poput fibromialgije. Svi psi imaju prirodno visoku tjelesnu temperaturu, ali budući da je meksički golokoži pas gotovo bez dlaka, topliji je na dodir.

Kada se ovi psi priviju vlasnicima, njihova tjelesna topline pruža olakšanje slično onome koje daje zagrijani jastuk.

Demencija

Labradori i retriveri obučavaju se da potiču pacijente s demencijom da jedu obroke, uzimaju lijekove, odmaraju se i spavaju kada je to potrebno.

Istraživanje objavljeno u časopisu Western Journal of Nursing Research pokazalo je da psi pomažu smanjiti uznemirenost kod bolesnika oboljelih od Alzheimera i potiču socijalnu interakciju.

Epilepsija

Psi mogu biti osposobljeni da djeluju kao sustav upozorenja na napadaje epilepsije. Oni mogu alarmirati osobu čak 40 minuta prije napadaja, što daje dovoljno vremena da se uzmu lijekovi da se spriječi napad ili zatraži pomoć.

Smatra se da psi njuhom detektiraju kemijske promjene u tijelu koje se događaju prije napadaja. Neki su psi obučeni da legnu pored osobe koja ima napadaj te ih tako sprečavaju da se kreću i pritom ozlijede, piše Daily Mail.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img