Nedavno objavljeno

Najbrže rastuća kompanija dolazi iz Živinica

Kada se u svijetu govori o BiH, a posebno o investiranju u našu zemlju u prvi mah svi pomisle na loš poslovni ambijent. Međutim, primjer iz Živinica nam pokazuje da nije sve tako crno.

Piše: Darko Omeragić

Njemački AFT Bosnia koji posluje u Živinicama je najbrže rastuća kompanija u Bosni i Hercegovini u 2020. godini, a prema posljednim dostupnim završnim računima. Prihod ove kompanije koja se bavi proizvodnjom autodijelova u toj godini je iznosio 19,2 miliona KM, a po složenoj godišnjoj stopi rasta (Compound Annual Growth Rate – CAGR) je u istoj godini u odnosu na prethodnu rasla sa stopom 3.764%.

Riječ je o kompaniji koja je dio njemačke grupacije Automotive GmbH. Ova ugledna kompanija u najvećem dijelu proizvodi funkcionalne komponente i cijevne sisteme za protok i kontrolu tečnosti.

Pogoni najbrže rastuće bh. kompanije su smješteni u poslovnoj zoni Ciljuge II u koju je u prethodnim godinama uloženo 70 miliona KM. O Živinicama kao mjestu pogodnom za investicije dovoljno govori još jedan indikativan podatak. Među najbrže rastućim kompanijama u BiH kojima je minimalan godišnji prihod bio dva miliona KM čak 30 ih dolazi iz Živinica, a u njima je zaposleno 1.974 radnika. Samo u poslovnoj zoni Ciljuge II trenutno posluje više fabrika koje zapošljavaju 500 radnika. Kada se u svijetu govori o BiH, a posebno o investiranju u našu zemlju u prvi mah svi pomisle na loš poslovni ambijent. Međutim, primjer iz Živinica nam pokazuje da ne mora uvijek biti takva slika. Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjašević je među rijetkim svijetlim primjerima jer je na vrijeme shvatio da je razvoj privrede srce razvoja svake lokalne zajednice. S toga je i odluka da se investitorima ponude povoljne rente kao i da se urede poslovne zone bila ključna kako bi danas govorili o ovom gradu kao gradu u kojem se isplati otvarati fabrike koje vrlo brzo postaju brzorastuće.

Podaci o top 100 najbrže rastućih kompanija u BiH s minimalnim prihodom od dva miliona KM otkrivaju i neke druge zanimljivosti. Ove kompanije su tokom 2019. ostvarile vrlo značajan prihod od ukupno 11 milijardi KM, kao i zavidan izvoz od 1,6 milijardi KM. Bh. brzorastuće su ovom segmentu imale i vrlo dobru dobit od 990 miliona KM, a što je važno i nezanemariv broj zaposlenih (57.800). Tri najzastupljenije branše u kojima su ove kompanije poslovale su nespecijalizirana trgovina na veliko, trgovina na malo motornim gorivima u specijaliziranim prodavnicama, trgovina na malo u nespecijaliziranim prodavnicama pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima. Najviše brzorastućih kompanija locirano je u tri općine: Banja Luka, Sarajevska Općina Novi Grad i Mostar.

Podsjetimo, projekt „Brzorastuće kompanije u Bosni i Hercegovini“ tradicionalno rade Poslovne novine, u saradnji sa analitičkim partnerom LRC, članice LRC Group, i ove godine pod pokroviteljstvom NLB Banke d.d. Sarajevo i logističkim partnerom City Šped d.o.o. Sarajevo.

 

Latest Posts

Raport

spot_img