Nedavno objavljeno

Ovo je najzdravije voće na svijetu

Datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na svijetu. One su bogat izvor prirodnih vlakana koja su organizmu neophodna za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u datulama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu datule su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Od anemije, visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka…..gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti datulama. Osobe koje pate od anemije bi trebale jesti što više datula jer su one odličan izvor željeza. 100 grama datula sadrži oko 0,90 željeza, što je oko 11 posto preporučene dnevne vrijednosti.

 

Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kisika u krvi. Najviše potrebe za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnice. S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin datule se nazivaju ‘vitaminima za oči’. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežnicu i makulu oka, jer potpomažu stanice epitela za dobar vid i mogu spriječiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti.

 

Datule sadrže kalij, koji je koristan kod zaustavljanja proljeva. Osim toga pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem datula olakšat ćete crijevima da stvore ‘prijateljske’ bakterije. Isto kao što zaustavljaju proljev, datule mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko datula i navečer ih pokiseliti u čistu vodu. Tokom noći datule će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulirati lijena crijeva. 100 grama datula ( 10-21 datulja) sadrži 8,5 grama vlakana. Eksperiment koji su proveli na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje datula četiri sedmice prije porođaja, može majkama olakšati porođajne bolove i umanjiti krvarenje.

Zbog visokog udjela hranjivih tvari, datule kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan želudac uzmete datule, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Datule nemaju kolesterola, ali imaju dosta šećera, pa biste se od pretjeranog uzimanja datulja mogli udebljati. Kilogram datulja sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čovjeka koji je aktivan cijeli dan. Datule imaju sposobnost da smanje nivo LDL neželjenog holesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti. Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerojatno voće.

Datule sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa. Mogu se dati maloj bebi kojoj rastu zubi da je siše. To će kod beba umanjiti bol u desnima. Datule su dobre za liječenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih tvari. Uzimanje soka od datula pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade. Odličan su lijek i protiv alkoholne omamljenosti.

Latest Posts

Raport

spot_img