Nedavno objavljeno

Kraljica Elizabeta II je još 1969. je zabranila ovaj film

Dokumentarni film o britanskoj kraljevskoj porodici kojeg je kraljica Elizabeta II. zabranila da se više ikada prikaže još prije 50 godina zbog pretjeranog intimnog uvida u njihov život, misteriozno je 'procurio' na YouTube. Najviše prašine je podigla scena u kojoj kraljica američkog ambasadora naziva 'gorilom'

Najprije su od Netflixa tražili da prije svake epizode mega hit serije ‘Kruna’ stave oznaku da je riječ o fikciji, a sada se Buckinghamska palata obrušila i na BBC. Buckinghamska palata ovoe je sedmice krenula u žestoku svađu s njima nakon što je na YouTubeu osvanuo ‘sporni’ dokumentarac.

Nije poznato ko ga je objavio, ali zna se da je publika imala jedinstvenu priliku vidjeti kraljevsku porodicu u neobičnim situacijama. No, u filmu koji traje 110 minuta, koji je bio prikazan na BBC-iju, publici se nisu svidjele neke scene. Naprimjer, izjava kraljice da je američki ambasador Walter Annenberg ‘gorila’ te ona princa Phillipa kad traži da ga se preveze avionom jer mu se ne sviđa ideja da tri sata putuje autom.

Kraljica je nakon premijere zabranila da se film više ikada prikaže i naredila je tamošnjoj javnoj televiziji da ga zaključa i spremi. Bojala se da taj film kraljevsku porodicu prikazuje kao ‘jeftinu’. Sporni dokumentarac snimao se tokom 75 dana davne 1969., a ideja je bila modernizirati članove kraljevske porodice, a posebno kraljicu. Iza svega se krije princ Phillip koji je u palatu doveo televizijsku ekipu.

Televizijska ekipa je neumorno radila, snimajući na 172 lokacije širom svijeta. Uhvatili su 43 sata totalno nemontiranih snimaka. U filmu se među ostalim vidi kako kraljica odbija govor koji je sastavio njen privatni sekretar, žaleći se da ima ‘previše historije, a požalila se i na garderobu. U jednoj od scena se vidi kako je porodica za roštiljom, a kraljica pravi salatu i potom dolazi do svog supruga koji peče kobasice. ‘Salata je gotova’, kaže mu. ‘Dobrano gotova. A ovo, kako možeš primjetiti, nije’, rekao joj je princ pokazujući na neispečeno meso.

Javnost se ponovno prisjetila dokumentarca zahvaljujući seriji ‘Kruna’, u kojoj je prikazano vrijeme snimanja i događaji koji su se onda zbivali u kraljevskoj porodici.

tportal.hr

 

Latest Posts

Raport

spot_img