Nedavno objavljeno

Moka rolat

Rolat kao poslastica prisutan je u nacionalnoj kuhinji mnogih zemalja. Najpoznatije tijesto za rolat zove se patišpanj. Kreativni i maštoviti kulinari izmislili su različite recepte za razna tijesta i načine da naprave rolat. Također, u kulinarstvu su rašireni i slatki i slani rolati, a zajedničko i jednim i drugim je valjkasti oblik

POTREBNO: 
Za tijesto:
4 jajeta,
pola kašičice sirćeta,
5 kašika bijelog šećera,
1/4 kašičice soli,
po 1 kašičica vanilinog ekstrakta i jake crne kafe,
4 kašike kokosovog brašna,
60 g brašna za kolače,
po 3 kašike ulja i mlijeka,
1/4 šolje svježe ispečene kafe

Za sirup:
2 kašičice šećera i
4 kašike tople vode

Za kremu od moke:
po 2 šolje (500ml) vrhnja za šlag i crne kafe

Za garniranje:
čokoladni čips,
sjeckani kikiriki

PRIPREMA: 
Zagrijte rernu na 200° C. Umutite žumanjke, šećer i so. Dodajte kafu i vanilin ekstrakt, pa mlijeko, ulje i svježe pečenu kafu. Ubacite kokosovo brašno i brašno za kolače. Izmiješajte. 

U čistoj zdjeli umutite bjelanjke i sirće na najvećoj brzini dok ne postane pjenušavo. Zatim pomalo dodajite ostatak šećera i nastavite mutiti na najvećoj brzini dok nije posve kruto. Dodajte smjesu sa žumanjcima. Prebacite to u tepsiju i pecite 10 minuta. Kad izvadite iz rerne, prekrijte komadom papira i ostavite da se skroz ohladi. 

Pošpricajte tijesto sirupom. 

Umutite vrhnje za šlag pa dodajte kafu i mutite još malo. Sa pola moka kreme namažite kolač. Pažljivo zarolajte, a zatim rolat premažite ostatkom kreme. Garnirajte čokoladnim čipsom i sjeckanim kikirikijem.

 

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img