Nedavno objavljeno

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja  na žrtve Holokausta 

Jevrejska zajednica u suradnji sa Vijećem ministara Bosne i Hercegovine organizuje program obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta koji će se ove godine održati u online formatu, u srijedu, 27. januara u 18 sati.

U saradnji s kinom Meeting Point, na online platformi kina Meeting Point Ondemand.kinomeetingpoint.ba u srijedu, 27. januara od 18 sati bit će prikazana emisija “Komemoracija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta” u sklopu koje će biti emitiran i dokumentarni film “My Spanish Bosnian Life” o životu porodice Montiljo u Sarajevu, a nakon toga od 18.25 sati će biti dostupan i Oscarom nagrađeni film “Saulov sin” Lászla Nemesa.

Film “Saulov sin” će uz program povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta na Ondemand.kinomeetingpoint.ba biti dostupan svim gledateljima u Bosni i Hercegovini, a moći će se pogledati besplatno sljedeća 24 sata (od 27. januara od 18 sati).

Za originalan i nevjerojatno moćan prikaz horora Holokausta, Nemes je osvojio više od 60 nagrada, među kojima i Grand Prix i nagradu FIPRESCI na festivalu u Cannesu 2015., Zlatni globus i Oscar za najbolji strani film. Debitantski igrani film mađarskog reditelja osvojio je Specijalnu nagradu žirija 21. Sarajevo Film Festivala (2015.) i jedan je od projekata koprodukcijskog marketa CineLink.

Radnja filma “Saulov sin” događa se u oktobru 1944. godine u Auschwitzu. Saul Auslander je mađarski član Sonderkomando, grupe jevrejskih zatvorenika izolovanih iz logora i natjeranih da pomažu u nacističkoj mašineriji masovnog uništenja. Za vrijeme rada u jednom od krematorija, Saul pronalazi leš dječaka, za kojeg misli da je njegov sin. Dok preostali Sonderkomando planiraju pobunu, Saul odlučuje da izvede nemogući zadatak- da spasi dječakov leš iz krematorija i da nađe rabina kako bi ga propisno sahranio.

Film se prikazuje s engleskim titlovima.

Budite dio obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta: od 18 sati uz program sjećanja i dokumentarni film “My Spanish Bosnian Life”, a od 18.25 sati uz film “Saulov sin”. Iz Jevrejske opštine Sarajevo pozivaju sve da se pridruže i najvećoj inicijativi sjećanja na Holokaust u svijetu, i to tako što: napišete na komad papira riječ We Remember; Fotografirajte se držeći papir s natpisom u rukama; Objavite svoju fotografiju na društvenim mrežama uz hashtag #WeRemember ili pošaljite na WeRemember@wjc.org.

Holokaust – genocid nad 6 miliona Jevreja i ubojstvo miliona drugih nije se dogodilo u vakumu. Bila je to posljedica nekontrolirane mržnje i zajedničke šutnje.

Možemo mnogo toga naučiti iz tragične povijesti kako bi izgradili bolju budućnost.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img