Nedavno objavljeno

Muzička akademija UNSA najavljuje „Veče sonata za klavir“

Muzička akademija UNSA sa zadovoljstvom najavljuje koncert pijanistice Azre Medić, koji će se u sklopu ovogodišnje koncertne sezone održati u Sali Bošnjačkog instituta Adil Zulfikarpašić, u utorak 22. decembra 2020., s početkom u 19.00 sati

Azra Medić, bh. pijanistica studirala je klavir na Muzičkoj akademiji UNSA, u klasi profesorice Nede Stanković i diplomirala 2006. godine u klasi profesora Borisa Kraljevića. Godine 2007. u kod profesora Đure Tikvice završava postdiplomski studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Postdiplomski studij na Muzičkoj akademiji u Kasselu završava u klasi profesora Ivana Urvalova i Muzičkoj akademiji u Freiburgu kod profesorice Elze Kolodin. Održala je niz koncerata u BiH i inostranstvu: Hrvatska, Crna Gora, Italija, Grčka, Francuska, Austrija, Njemačka. Kroz svoju pijanističku karijeru usavršavala se na majstorskim kursevima mnogih eminentnih profesora, kao što su Neda Stanković, Rudolf Kehrer, Igor Khudolei, Diane Anderson, Noel Flores, Martin Hughes, Boris Kraljević, Đuro Tikvica, Peter Feuchtwanger, Leslie Howard, Christopher Taylor i dr. Dobitnica je specijalnih i prvih nagrada na Federalnim i međunarodnim takmičenjima, među kojima se ističu Città di Gorizia u Italiji, Nicolaï Rubinstein u Parizu, Roma u Rimu, Međunarodno takmičenje pijanista i klavirskih ansambala F. Chopin, E. Grieg, F. Mendelssohn u Moskvi. Od 2012. radi u zvanju asistenta na Muzičkoj akademiji UNSA, a od 2016. u zvanju docenta. Studentica je Trećeg ciklusa studija u klasi prof. Aleksandra Serdara.

U koncertnoj večeri ispunjenoj djelima kompozitora različitih stilskih epoha, kao i sasvim drugačijih individualnih umjetničkih senzibiliteta, pod prstima umjetnice Azre Medić oživjet će sonate Domenica Scarlattia, Franza Josepha Haydna, Aleksandra Skrjabina, Galine Ustvolskaje i Johna Cagea.

S obzirom na veliku zainteresiranost za koncert i trenutačnu epidemološku situaciju ulaz je ograničen i omogućen uz rezervaciju mjesta putem broja +387 62 096 075.

Latest Posts

Raport

spot_img