Nedavno objavljeno

EMINA ĆATIĆ I LEILA ŠETA: Proizvodi iz kuhinje ljubavi

FooDish je priča nastala iz ljubavi, a pokrenule su je dvije mlade žene inspirisane idejom olakšavanja svakodnevnice, željom za poboljšanjem kvalitete obroka i jednostavnijom pripremom zdravog kuhanog jela

Napisala Mila Durić
Snimila Ines Selimović

Sve je počelo u maju 2019. godine, kada se jedna mama, Leila Šeta (27) iz Sarajeva, susreće sa problemom dojenja te brigom o bebi, sebi i domaćinstvu. Zbrka i haos u danu su jedini termini koji mogu objasniti uspješnost obavljanja svega zadatog u tom trenutku. Priprema zdravog kuhanog obroka za porodicu je bila nepoznanica koja je zahtijevala vrijeme i energiju, koju kao mlada mama često nije mogla naći dodatno.
Na drugoj strani grada, Emina Ćatić (25) brinula je o domaćinstvu uz svoj svakodnevni posao. Ona je ta koja inače pronalazi užitak u svakom okusu i pripremi obroka, tragajući za novim receptima i namirnicama koje će osvježiti kuhinju. Umor i obaveze su u jednom trenutku prevazišle nivo užitka, te je kuhanje počelo stvarati dodatni pritisak.
“Drugačiji razlozi su za nas stvorili isti problem – a to je svakodnevna nemogućnost kuhanja prirodnog jela”, govori Leila. “Kada živite u urbanoj sredini, gdje je tempo života užurban, a dostupnost prirodnih namirnica teža, priprema zdravog kuhanog obroka zahtijeva mnogo odricanja i vremena kojeg uglavnom nemamo. Nekada i ono malo što ostane bismo željeli iskoristiti za trenutak mira i posvećenost sebi ili porodici. Zar niste i vi barem jednom došli u istu situaciju?”

Prirodno, brzo i jednostavno

Leila i Emina upoznale su se prije par godina kada se Emina zbog ljubavi seli u Sarajevo, i upravo zbog te ljubavi postaju i dio jedne porodice. Leila, nekadašnja pjevačica Divanhane, po zanimanju je marketing menadžerica. Nakon završenog master studija u Istanbulu, vratila se u Bosnu i Hercegovinu jer je smatrala da je ipak na svom terenu, gdje poznaje tržište, pa lakše može predstaviti nešto novo i započeti svoju priču. Emina je po zanimanju građevinski inžinjer, ali se nakon pronalaska posla nije pronašla u svom zvanju. Neprestano je maštala o novim prilikama i o načinu na koji može pridonijeti pozitivnoj promjeni u društvu.
Ideja za proizvodnjom goveđeg i kokošijeg temeljca nastala je u trenutku kada Leila postaje mama i ne stiže jesti zdrav kuhani obrok svakodnevno, a upravo on je bio ključan faktor za imunitet i dojenje. Emina je opet ta koja je u tom trenutku uz posao brinula o domaćinstvu i isto tako nije pronalazila dovoljno vremena za kuhanje. “Ideja nas je povezala jer smo odmah znale da je to ono što može olakšati svakom domaćinstvu, ma u kakvoj situaciji se nalazili”, kaže Emina.
I tako su dvije mlade žene osnovale FooDish, kompaniju koja proizvodi prirodni goveđi i kokošiji temeljac, po tradicionalnoj recepturi i uz korištenje visokokvalitetnih namirnica domaćeg porijekla. “Načinom pripreme, iskuhavanjem kostiju osam sati na tihoj vatri, izvlači se maksimalna nutritivna vrijednost iz namirnica, te se postiže visoka hranjivost i obilje prirodnih proteina”, govori Emina, koja, s obzirom na to da je spretnija u kuhinji, radi na razvoju proizvoda, dok je Leila ta koja predstavlja kompaniju i proizvode tržištu kroz promociju.
Kako su FooDish osmislile žene koje vode računa o kvaliteti ishrane, njihovi temeljci ne sadrže aditive i gluten, a zapakovani su u staklenu ambalažu kako bi se sačuvala njihova prirodnost. Skladište se na sobnoj temperaturi, ne direktno izloženi svjetlosti. Leila i Emina kažu kako su FooDish proizvodi namijenjeni svima koji žele sebi i svojim najmilijima osigurati prirodan obrok kod kuće, svakodnevno, brzo i sa što manje pripreme. Jer: jednostavno, temelj je svakog kuhanog jela.

Gracija 404, 11.12.2020.

Latest Posts

Raport

spot_img