Nedavno objavljeno

Drugi dan Simpozija u znaku Ludwiga van Beethovena i Zaima

Program drugog dana 12. po redu izdanja bijenalnog međunarodnog muzikološkog simpozija „Muzika u društvu“, kojeg Muzikološko društvo Federacije Bosne i Hercegovine i Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu, zbog pandemije po prvi put organizuju u formi videokonferencije, održat će se u petak 11. decembra 2020. godine.

Centralni program drugog dana Simpozija čine radne sesije na kojima će učesnici razmatrati refleksije tradicije u djelima bosanskohercegovačkih kompozitora, pedagoške i kreativne implikacije muzike u zajednici, savremene perspektive u muzičkoj edukaciji, kao i aktuelna istraživanja u etnomuzikologiji.

U programu posebno mjesto zauzima drugo plenarno predavanje koje je tematski vezano uz ovogodišnje obilježavanje 250 godišnjice od rođenja Ludwiga van Beethovena, a održat će ga dr. David Clampitt, uvaženi teoretičar muzike, nekad profesor na Yale University, a danas na Oklahoma State University. Ovaj nekadašnji urednik časopisa Journal of Music Theory od 2001. do 2006. godine i dobitnik nagrade za naučni rad American Society for Music Theory, intenzivno nastupa kao violinist, predaje kamernu muziku i drži predavanja sa, našoj publici već dobro poznatim Manhattan String Quartetom. Sutrašnje predavanje Davida Clampitta vezano za specifičnu primjenu matematičkih teorija u muzičkoj analizi, pod naslovom „Neobični dvojnici: Samo-dualni harmonijski sistemi u Beethovenovom op. 131 (1827) i Schubertovom Dvojniku“ bit će održano s početkom u 19 sati.

Program Simpozija uključuje i tematske susrete posvećene ličnostima od historijskog značaja za muziku u Bosni i Hercegovini. Poseban fokus drugog dana Simpozija će biti na jednom od najvažnijih interpretatora sevdaha Zaima Imamovića, u čiju će spomen u 16.30 sati biti priređen skup naslovljen „100 godina od rođenja Zaima Imamovića“.

Zaim Imamović, koji svoj životni i radni vijek provodi u Sarajevu, spada u red najvažnijih pjevača zlatne generacije pjevača Radio Sarajeva. Njegov pristup pjevanju sevdalinke nastao je iz dubinskog poznavanja pjevačke tradicije u Bosni i Hercegovini, ali i inovativne nadgradnje koju su ovom muzičkom žanru donijeli novi mediji toga vremena. Za svog života Zaim Imamović snimio je na stotine važnih sevdalinki za arhiv Radio Sarajeva, održao na hiljade koncerata i prodao nekoliko miliona diskografskih izdanja, dok se kao kompozitor zlatnim slovima upisao u historiju sevdalinke pjesmama koje se i danas rado izvode. O ulozi jednog od najvažnijih glasova tradicionalne muzike BiH i regije, čiji se pjevački uticaj i danas osjeti u izvedbama novih generacija sevdalija, govorit će etnomuzikologinja mr. Maja Baralić Materne, urednica muzičkog programa BH Radija 1, historičarka književnosti dr. Nirha Efendić, kustosica za usmenu poeziju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, književnica Lejla Kalamujić, autorica biografije Zaima Imamovića, etnomuzikologinja dr. Tamara Karača Beljak, profesorica Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, te Damir Imamović, muzičar i član porodice Zaima Imamovića.

Svi programi 12. Međunarodnog simpozija “Muzika u društvu” odvijaju se u formi Zoom webinara i dostupni su za javnost.  Link za pristup objavljen je na internet stranici Muzikološkog društva www.muzikolosko-drustvo.ba, te Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, www.mas.unsa.ba, na kojima se nalazi i program cijele konferencije.

Latest Posts

Raport

spot_img