Nedavno objavljeno

Izložba fotografija Tarika Jesenkovića u Galeriji ULUPUBiH

U okviru projekta “Umjetnost u izlogu” od utorka 1. decembra do ponedeljka 7. decembra 2020. bit će otvorena izložba fotografija Tarika Jesenkovića, redovnog člana ULUPUBiH-a.

Tarik Jesenković se ovom prilikom predstavlja sa 25 fotografija srednjeg formata. Fotografije su izbor iz tri velika ciklusa koja su još uvijek u nastajanju: Snijeg u Sarajevu, Ritam grada i Refleksije nastalim u periodu od 2014. do 2020. godine. Mjesta nastanka ovih fotografija su gradovi: Sarajevo, Mostar, Istanbul, Afyon, Efes i Mardin. Izloženi fotografski radovi spadaju u žanr ulične (street photography) i žive (life) fotografije što znači: slike su zabilježene spontano, bez upotrebe profesionalnih modela, bez namještanja scena i bez korištenja vještačke rasvjete. U postprodukcijskoj obradi ovih fotografija ne koristi se nikakva manipulacija, te je editovanje minimalno s retuširanjem, samo ako je to nužno.

Svoje fotografske radove u kontinuirano prezentira putem interneta i na društvenim mrežama a ovo je njegova treća samostalna izložba fotografija.

* * *

Tarik Jesenković je rođen 1967. godine u Sarajevu. Završio Školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, odsjek oprema knjiga i novina, a potom i Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek grafički dizajn u klasi profesora Mladena Kolobarića.

Preko 30 godina se bavi profesionalno poslovima iz domene grafičkog dizajna, DTP-a, ilustracije i fotografije. U svom radu najviše angažmana je imao u sferi likovne i tehničke opreme knjiga i časopisa. Od 1994. do danas je u kontinuitetu zaposlen kao grafički dizajner u Izdavačkom centru El-Kalem u Sarajevu. Dizajnirao je više stotina naslovnica knjiga, listova i časopisa.

Višegodišnji je saradnik nekoliko časopisa a kao student završne godine studija u periodu od 1990. do 1992. godine je počeo raditi kao tehnički urednik u reviji Odjek. Od 1997. godine pa do gašenja revije 2016. godine vršio je funkciju dizajnera i likovnog urednika u Odjeku.

Od 2013. godine se počinje ozbiljnije baviti fotografijom.

Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine, ULUPUBiH od 2004. godine i trenutno se nalazi u Umjetničkom savjetu Udruženja.

Živi i radi u Sarajevu.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img