Nedavno objavljeno

Obnavlja se još 28 javnih objekata u Zeničko-dobojskom kantonu

 Na objektima 28 obrazovnih institucija će biti implementirane mjere energijske efikasnosti

Danas je, u prostorijama Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, potpisan Sporazum o razumijevanju između Josipa Martića, Federalnog ministra prostornog uređenja BiH, Spahije Kozlića, ministra obrazovanja nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona, te predstavnika javnih institucija čija je obnova planirana. Ovaj sporazum je potpisan u okviru projekta „Dodatno finansiranje za Projekat energetske efikasnosti za Bosnu i Hercegovinu“ (AF BEEP), koji iz kreditnih sredstava Svjetske banke, a putem implementacione jedinice, realizuje Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Ovom prilikom je potvrđena obnova još 28 objekata u Zeničko-dobojskom kantonu, uz implementaciju dodatnih mjera na 2 objekta koja su ranije bila dio projekta. Realizacija radova je planirana u periodu 2020.-2024. godine.

U Zeničko-dobojskom kantonu je od 2016. godine, kada je započela implementacija Projekta, pa sve do danas, uloženo skoro 5 miliona KM za obnovu 16 javnih objekata obrazovnih i zdravstvenih institucija. Procijenjena godišnja ušteda iznosi preko pola miliona KM, a smanjena je i emisija CO2 za 1.045 tona godišnje. Planiranim investicijama za naredne četiri godine želimo pružiti ugodniji boravak korisnicima i zaposlenicima ovih objekata, ali i doprinijeti zaštiti okoliša. Ranije implementirane aktivnosti su nam dokazale enormne benefite ovih investicija i veliko mi je zadovoljstvo što i u narednom periodu nastavljamo sa realizacijom projekta AF BEEP.“, ovim povodom je izjavio Josip Martić, Federalni ministar prostornog uređenja BiH.

Realizacijom planiranih investicija u gradovima i općinama ZDK-a, poput Zenice, Tešnja, Kaknja, Maglaja, Zavidovića, Olova i drugih, osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti će dobiti priliku da svoje dane u klupama provode u toplijim i energijski efikasnijim prostorijama. Značajan je i doprinos smanjenju zagađenja zraka u cijelom kantonu, uzrokovanog nepravilnim i neefikasnim sagorijevanjem goriva koja su trenutno u upotrebi.

„Danas počinje konkretizacija jednog velikog projekta implementacije mjera energijske efikasnosti, s ciljem utopljavanja škola na području našeg kantona. Među 28 objekata koji će biti obnovljeni postoje oni koji su zaista neadekvatni za izvođenje nastave, čiji ćemo kvalitet na ovaj način definitivno poboljšati. Vrijednost ovog projekta je skoro 11 miliona KM, a početak radova očekujemo u februaru naredne godine.“ istakao je Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, nauke, kutlure i sporta ZE-DO kantona.

Implementacija mjera energijske efikasnosti je u protekle četiri godine uspješno završena na 55 objekata s područja Federacije BiH, u čiju obnovu su uloženo preko 25 miliona KM. Godišnje uštede procjenjuju se na  oko 3 miliona KM, a emisija CO2 smanjena je za više od 4.500 tona godišnje.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img