Nedavno objavljeno

VEČERAS NA JAZZ FESTU – KONCERTI IZ NEW YORKA I SARAJEVA

Nakon izvrsnih koncerata bh. pijaniste Adisa Sirbubala iz sarajevske Vijećnice i iranskog umjetnika i gremijevca Kayhana Kalhora iz amsterdamskog Bimhuisa kojima je sinoć otvoren XX4. Jazz Fest Sarajevo 2020, danas (20. novembra), drugog dana festivala, na programu su tri koncerta iz Sarajeva i New Yorka koji se besplatno mogu pratiti na Jazz Festovoj Facebook stranici i YouTube kanalu.

U 21.00 u okviru programa Sevdah na distanci posvećenog tradicionalnoj muzici Bosne i Hercegovine nastupaju vokalistica Tijana Vignjević i violončelistica Belma Alić čiji je koncert snimljen u Muzeju ratnog djetinjstva. Ovaj duo imat će i svoju TV premijeru večeras u 23.00 u programu Face TV-a.

Miles Okazaki i Mary Halvorson, foto: Jasmin Brutus

Naredna dva koncerta publiku Jazz Festa vode u New York, najprije u 21.40 u EastSide Sound Studio u kojem su nastali neki od važnih albuma savremene muzike američkih i svjetskih umjetnika. Tamo je snimljen koncert dua koji će imati svoju svjetsku premijeru upravo na Jazz Festu. Riječ je o vrhunskim gitaristima i improvizatorima Mary Halvorson i Milesu Okazakiju. Okazaki se prošle godine predstavio publici Jazz Festa solo projektom Work – muzika Theloniousa Monka, i u kvartetu Mary Halvorson. A Mary je osim sa svojim kvartetom nastupala na Jazz Festu i sa triom Thumbscrew. Ova je iznimna gitaristica aktuelna dobitnica prestižnog “genius granta” MacArthur Fondacije.

Treći današnji koncert počinje u 22.30. Američki multiinstrumentalista, kompozitor i improvizator porijeklom iz Iraka Amir ElSaffar u svojoj muzici istražuje veze arapske tradicionalne muzike i jazz idioma i improvizacije. Voice Magazine njegove nastupe naziva elegantnim, meditativnim, profinjenim i odvažnim muzičkim iskustvom, a koncert u okviru Jazz Festa Sarajevo snimljen je u njujorškom Muzeju savremene umjetnosti, čuvenoj MoMA-i PS1.

Na web stranici www.jazzfest.ba može se naći više informacija o programu i učesnicima kao i linkovi za besplatno praćenje festivalskog programa.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img