Nedavno objavljeno

Poznati bh. kuhari poručuju: Kuhajte s djecom!

Svjetski trendovi sve se više kreću u smjeru pravilne prehrane i veće kvalitete namirnica, a kuhanje postaje izražavanje kreativnosti.

Roditeljima je danas veliki izazov pripremiti zdravu, a ukusnu hranu za najmlađe, te uvesti preporučene namirnice u svakodnevnu rutinu. S ciljem pružanja podrške roditeljima upravo na ovom polju, kompanija Nestlé u BiH već devet godina implementuje projekat Zdravo!, u okviru kojeg educira roditelje i djecu o važnosti usvajanja zdravih navika od najranije dobi.

„Roditelji danas imaju pristup obilju prehrambenih informacija, međutim, pravi je izazov provesti ih u svakodnevnu praksu. Najčešće im nedostaje znanja o tome kako najbolje pripremiti zdravu, a ukusnu hranu, u kojoj će djeca uživati. Zbog toga Nestlé, kroz projekat Zdravo!, pored edukacije djece i roditelja o važnosti balansirane prehrane i fizičke aktivnosti, nudi i praktičnu podršku u vidu recepata, savjeta za kuhanje i planera jelovnika koji podupiru zdrav način života.“ istakla je Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé.

S ciljem ukazivanja na benefite kuhanja s najmlađima, kompanija je udružila snage sa poznatim bh. kuharima, Miranom Karićem i Danirom Šabić, koji su u kulinarskom duelu pod nazivom „Dvoboj zdravih namirnica“, sa svojim malim pomoćnicima, pripremali poznata jela na manje poznate načine. Oni su, kroz praktičan primjer, pokazali da je kuhanje s djecom idealna aktivnost za kvalitetno provođenje vremena s mališanima, posebice u današnjem brzom životnom tempu.

„Miješanje smjese za palačinke, dodavanje začina ili mjerenje sastojaka su jednostavna zaduženja koje mališani mogu ispuniti sami. Arja ima svega tri godine, ali mi je pri pripremi naših palačinaka sa špinatom definitivno pomogla. Istovremeno je probala mnogo zdravih namirnica, kako onih sirovih koje smo koristili tokom kuhanja, poput mrkve, tako i u finalnom jelu, ukusnim palačinkama punjenim piletinom.“ istakao je Miran Karić, poznati bh. kuhar koji je u takmičenju učestvovao zajedno sa svojom trogodišnjom kćerkom.

Najnovija naučna istraživanja ukazuju da kuhanje s djecom ima višestruke benefite po njih. Naime, djeca koja sudjeluju u procesu selekcije, nabavke i obrade namirnica, odnosno pripreme jela, otvorenija su za isprobavanje novih okusa. Paralelno, mališani kroz kuhanje razvijaju motoričke sposobnosti i spretnost, stiču važne cjeloživotne vještine, a sve to dok se zabavljaju i kvalitetno provode vrijeme sa svojim roditeljima.  

„Odgovornost odgoja zdravijih generacija je na nama, zato je ključno da prvo mi, odrasli, shvatimo da je zdrava hrana ukusna, kako bi to onda mogli prenijeti i na djecu, kroz vlastiti primjer.“ dodala je Danira Šabić, voditeljica radionice kuhanja za djecu.

O važnosti ove teme, pored djece iz BiH, uče i ona iz cijelog svijeta, jer je projekat Zdravo! dio globalne Nestlé inicijative za zdraviju djecu. Samo u 2019. godini dijelom projekta bilo je 27,2 milliona djece. U BiH se on implementira već 9 godina, u saradnji sa Atletskim Savezom BiH, i najznačajniji je projekat ove vrste u našoj zemlji. U edukaciju djece do sada je uloženo više od pola miliona KM, a važnost projekta prepoznali su i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, te Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img