Nedavno objavljeno

9. Sarajevo International Guitar Festival otvara koncert španjolskog gitariste Pabla Menéndeza!

Deveto po redu izdanje Sarajevo International Guitar Festivala, koje će se usljed situacije izazvane Korona virusom održati u online formatu biti će otvoreno koncertom španjolskog gitariste i EuroStrings umjetnika Pabla Menéndeza.

Inače, Menéndez je umjetničko znanje sticao  uz najistaknutije gitariste danjašnjice poput Marca Sociasa i Carla Marchionea, a zanimljivo je i da se trenutno usavršava u oblasti orekstarskog dirigovanja u klasama Muguela Romea i Andrésa Saladoa. Njegov dosadašnji umjetnički angažman obilježili su koncerti u Španiji, Njemačkoj, Nizozemskoj i Italiji. Pored solističkih nastupa okrunjenih

  prestižnim nagradama na internacionalnim takmičenjima  poput one na Concurso International ‘Juan Crisóstomo de Arriaga, Menéndez svoje umijeće nerijetko iskazuje i kroz kamerno muziciranje.  U pomenutom kontekstu ističe se kompakt disk posvećen španjolskoj muzici 19. 

stoljeća, a kojeg je snimio sa tenorom Joaquínom Pixánom i pijanistom Mariom Bernardom.

Online koncertno izdanje talentiranog umjetnika publika će imat priliku poslušati na zvaničnoj FB stranici Sarajevo International Guitar Festivala, i to u nedjelju, 8. novembra 2020. godine s početkom u 20:30 sati. Repertoarski odabir Menéndeza  uključivat će djela Wolfganga  Amadeusa  Mozarta – šest arija iz opere Čarobna frula (transkripciju sačinio P. Menéndez), Joaquína Rodriga – Sonata Giocosa, te Fernanda Sora – Fantasie élégiaque op. 59.

Latest Posts

Raport

spot_img