Nedavno objavljeno

Vrtoglavi godišnji računi za čišćenje vila poznatih i slavnih

Domovi poznatih i slavnih ističu se po vrhunskom dizajnu, modernom uređenju, arhitekturi, ali i nevjerovatno visokim računima za održavanje. Na vrhu ove liste nalazi se kanadski reper Drake, koji godišnje za čišćenje svoje vile mora da izdvoji preko 200.000 dolara

Priredila Elma Tahirović

Najljepše, najveće, najmodernije i najluđe vile pripadaju najplaćenijim ličnostima iz Hollywooda, kao i najprestižnijim muškarcima iz svjetskog biznisa. Bilo da se nalaze u Malibuu ili Londonu, te nestvarno ekstravagantne kuće imaju visoke plafone, murale u stilu freski, inovativne pejzaže, beskonačne bazene i ostale pomoćne objekte, pa i više od toga. Na primjer, Drakeova vila u Torontu ima košarkaški teren. Beyonce ima ultramoderni dom sa neprobojnim staklima od poda do plafona, a “tvrđava” Willa Smitha u Kaliforniji ima vlastito jezero. Ovakva namišljanja nisu jeftina, te je i njihovo održavanje sasvim druga priča. Prema studiji koju je sprovela londonska služba ClearItWaste, koja se bavi prikupljanjem i uklanjanjem smeća, život u ovakvim zdanjima dolazi uz račune koji bi skromnog čovjeka ukopali.
Za održavanje nekih od pomenutih vila godišnje je potrebno izdvojiti najmanje 50.000 dolara. Toliki travnjaci, bašte, prilazi i bazeni neće se sami očistiti, i potrebno je mnogo posla da se takvi domovi održe savršenima.

JEFF BEZOS

Posjed od 1.265 m2 u Kaliforniji – 56.600 dolara (godišnje)

Kada najbogatiji čovjek na svijetu kupi kuću od 165 miliona dolara, teško da se godišnji račun za čišćenje od 56.600 dolara čini velikim. Posebno ako je dom sve samo ne običan. Imanje osnivača Amazona prostire se na 1.265 kvadratnih metara, te sadrži velike vrtove, tri staklene bašte, dvije kuće za goste, teren za tenis, bazen i teren za golf, tako da njegovo održavanje nije jeftino.

ELON MUSK

Kuća od 1.510 m2 na Bel Airu – 66.600 dolara

Južnoafrički investitor, inžinjer i izumitelj je ponosnk vlasnik rezidencije, koja izgleda poput palate, a prostire se na 1.510 kvadratnih metara. Zaštićeno sigurnosnim sistemom, koji je umjetnost sam po sebi, ovo imanje od 30 miliona dolara ima sedam spavaćih soba i 11 kupaonica. Izvršni direktor kompanija Tesla i SpaceX želi dom koji je zatvoren, ograđen i siguran, ali zna se da je ograđen besprijekornim te ekspertski održavanim vrtovima, bazenom sa dijelom za spa ugođaj, nekoliko oslikanih terasa za objedovanje, te garažama za bar četiri Tesle.

JENNIFER LOPEZ

Posjed od 1.393 m2 u Miamiju – 61.800 dolara

Na elitnom ostrvu Star Island u Miamiju, na Floridi, nalazi se vila od 40 miliona dolara, a njeni vlasnici su Jennifer Lopez i Alex Rodriguez. Vila na Malibuu od 370 kvadratnih metara centar je zdanja, jer se u njoj nalazi 10 spavaćih soba, 12 kupaonica, biblioteka, ogromna kuhinja, bazen ispred okeana, pa čak i lift. To jedva da je polovica imanja koje treba očistiti, jer tu su još i drveno pristanište, izlaz na okean, beskonačni bazen i bar. Ova preskupa kuća nastavlja se na gotovo ar savršeno uređenog zemljišta, na kojem se nalazi još jedna gostinska kuća koju treba održavati.

PRINC HARRY I MEGHAN MARKLE

Vila od 1.672 m2 u Kaliforniji – 75.000 dolara

Meghan i Harry možda jesu napustili kraljevsku rezidenciju, ali sadašnja od 1.353 kvadrata u Montecitu ima devet spavaćih soba i 16 kupaonica. Zvijezda ovog ekstravagantnog zdanja je zemljište od pet ari, sa starim maslinovim stablima, ružičnjacima, teniskim terenom, kućom za čaj, dječijom kolibom te bazenom. Tu nije kraj, jer se u glavnoj kući nalaze biblioteka, ured, spa sa odvojenim dijelom za suhu i parnu saunu, teretana, igraonica, kino, vinski podrum i garaža za pet automobila. Ovakva vrsta života na visokoj nozi očekivala se od bivših pripadnika kraljevske porodice, koji i sami imaju dom poput palate, te ga je u skladu s tim potrebno održavati.

WILL SMITH

Vila od 2.322 m2 u Kaliforniji – 103.600 dolara

Kuća Willa Smitha od 2.322 kvadratna metra prostire se na 150 ari zemlje u Calabasasu, te je impresivna tvrđava sa bazenom, privatnim jezerom sa ostrvom i paviljonom, košarkaškim i teniskim terenom. Njegov dom podrobno je dizajniran sedam godina, te sadrži mnoge zanimljivosti zahtjevne za održavanje, među kojima su dnevna soba duple visine nego što je uobičajeno, na čijem vrhu je krovni prozor koji se može potpuno otvoriti, ali i masivna ulazna vrata, spašena sa jedne tvrđave u Indiji, kao i rustični detalji na plafonu i kuhinja sa policama presvučenim hrastovim panelima iz 19. stoljeća. Na ovom prostranom zemljištu nalazi se prelijepi dom, bogat historijskim detaljima iz Persije, Maroka, Španije i američkog jugozapada.

KYLIE JENNER

Vila od 1.788 m2 u Los Angelesu – 79.300 dolara

Zdanje vrijedno 36,5 miliona dolara u Los Angelesu, tačnije naselju Holmby Hills, dom je makeup mogulice Kylie Jenner. Njena jednospratna vila od 1.788 kvadratnih metara sadrži vanjski bazen, otvoreno ložište, video projektor, košarkaški teren, a tu je i natkrovljena terasa od 464 kvadrata. Sve nabrojano je samo eksterijer. U kući se nalazi sedam spavaćih soba, 14 kupaonica, dva apartmana za goste, kućno kino, teretana, igraonica, barovi, glavna kuhinja sa kuhinjskim ostrvom od mermera, te blagovaonica sa zidovima obloženim ukrasnim panelima.

OPRAH WINFREY

Dom od 2.137 m2 u Kaliforniji – 94.600 dolara

Kada posjedujete kuće koje se prostiru na 17 hektara zemlje, te izlaze na okean ili se nalaze u planini, trebate biti spremni na račune koji dosežu i do 100.000 za njihovo održavanje. Oprah ima izvanredno imanje u Montecitu, koje je nazvala Obećana zemlja, a koje izgleda poput bajke. U ovo izuzetno zdanje ulazi i vila od 2.136 kvadratnih metara, u neogeorgijanskom stilu, a okolno zemljište ukrašeno je ružičnjacima (sa preko 600 ružinih grmova), terasama i fontanama. Vila zahtjeva armiju uposlenika, koji će se starati, održavati i upravljati mjestom u kojem se nalazi nekoliko dnevnih soba, biblioteka sa 1.500 izdanja, a tu su i prostrana kuhinja, dva kućna kina, vinski podrum, ured, šest spavaćih soba i 14 kupaonica.

DRAKE

Vila od 4.645 m2 u Torontu – 205.500 dolara godišnje

Drakeov dom (čitajte: palata), zvani Ambasada, prostire se na 4.645 kvadratnih metara, a nalazi se u prestižnom naselju Bridle Path u Torontu. Niko nije ostao ravnodušan na standarde visokog luksuza, u obliku unutrašnjeg košarkaškog terena, prekrivenog sa piramidalnim staklenim krovom, koji ovom monumentalnom domu daje veoma modernu art deco karakteristiku. U prizemlju se nalazi bazen, a tu je i krovna terasa. Glavna spavaća soba ima čak 300 kvadrata, a u kupaonici se nalazi kada od crnog mermera. Tu je i garderober na dva sprata. Vila je napravljena od krečnjaka, bronze i egzotičnog drveta, što je čini monumentom luksuza za megapopularnog pjevača.

BEYONCE

Kuća od 2.787 m2 na Bel Airu – 125.400 dolara

Beyonce i Jay-Z nisu obični smrtnici, pa tako ni njihov dom nije običan, već se radi o monolitnoj modernoj vili, sa otprilike 2.787 kvadratnih metara životnog prostora, četiri vanjska bazena, kao i spa i wellness centar. Tu je i košarkaški teren. Imanje se sastoji od šest staklenih građevina, sa skulpturalnim kružnim stepeništem, a stakleni paneli, postavljeni od poda do plafona, otporni su na metke. Otvaraju se elektronski, pritiskom na dugme. Izvanredan vanjski dio uključuje natkriveni prostor za odmor, a tu je i garaža za 15 automobila. S obzirom da ovako ekstravagantan dom zahtijeva konstantni nadzor, na imanju se nalaze i odvojeni dijelovi za poslugu.

 

Latest Posts

Raport

spot_img