spot_img

Nedavno objavljeno

Autentične priče migranata dio scenarija za film „MY DREAM – MY FUTURE“

Saradnja bh. autora i migranata na pripremi scenarističke građe za scenario animiranog filma

U Centru za smještaj migranata Ušivak, Općina Hadžići, sa ciljem uvida u način razmišljanja mladih migranata, njihov put,  snove i želje, realizirane su radionice prikupljanja autentične scenarističke građe i edukacije o pisanju scenarija. Prikupljena scenaristička građa obuhvata lične iskaze migranata, težinu njihovog puta, ranjivost, poštivanje ljudskih prava, socijalnu uključenost i razumijevanje njihovog položaja u lokalnoj zajednici.  Kreativne radionice pisanja scenarija za animirani film, održane su sa studentima i mladim obrazovanim migrantima starosti od 20 do 25 godina.

Posebno sam uzbuđen što radim na ovom projektu sa Berinom. U mojoj karijeri sam napisao dosta toga, ali pisanje scenarija za animirani film „MY DREAM – MY FUTURE“, za mene predstavlja vrlo emotivan momenat. Vjerujem da će scenario koji pišem, izazvati snažne emocije, da će ljudi bolje razumjeti šta sve migranti prolaze i rizikuju da bi izbjegli smrt, kako bi imali pravo na život dostojan čovjeka.“ , istakao je Rusmir Agačević Rus.

Autor projekta je Berin Tuzlić, projekat implementira PIXEL, Udruženje za art i vizualno -komunikacijske vještine u Centru za smještaj migranata Ušivak, Općina Hadžići, a realizira se u okviru projekta “Regionalna podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama na Zapadnom Balkanu i Turskoj – Faza II”, čija je sredstva osigurala Evropska unija.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img