PROJEKT „100 NAJVEĆIH U BIH“ VRATIO U FOKUS PRIVREDU I ISTAKAO POZITIVNE PRIMJERE POSLOVANJA

Povodom promocije „100 najvećih u BiH“, koja je juče po 33. put održana u Sarajevu, danas je upriličena press konferencija na kojoj je prezentovana analiza poslovanja najbolje rangiranih kompanija.

Nedavno objavljeno

Projekt „100 najvećih u BiH i regionu“ tradicionalno organizuju  Poslovne novine u suorganizaciji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH i bonitetnom agencijom LRC Sarajevo, te generalnim pokroviteljem EuroExpress brza pošta d.o.o. Banja Luka.

Kako je saopćeno na današnjoj press konferenciji dodjelu priznanja za najuspješnije kompanije u BiH, koja je održana juče u sarajevskom hotelu Hills, svečano je otvorio Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Najveće priznanje za ukupne postignute rezultate „Pečat 100 najvećih u BiH“ ministar Košarac uručio je Edinu Deljkiću, direktoru kompanije Klika d.o.o. Sarajevo, koja je u 2019. povećala broj zaposlenih za 57%,  izvoz za 70%,  dobit za 54%, prihodi su im rasli za 71%, investirali su cca milion KM, a za društveno odgovorne projekte izdvojili 120.000 KM.

Priznanja za najveće izvoznike u TOP 100 uručio je dr. sc. Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH. Priznanje za najvećeg izvoznika u kategoriji velikih kompanija dodijeljeno je kompaniji ArcelorMittal d.o.o. iz Zenice d.o.o., koja je u 2019. izvezla 440.499.678 KM, te kompaniji HEP-Energija d.o.o. Mostar u kategoriji srednjih kompanija, koja je zabilježila izvoz od 16.388.016 KM.

Na prvom mjestu po ostvarenom prihodu u 2019. godini na ljestvicama TOP 100 ove godine našli su se: Holdina d.o.o. Sarajevo sa ostvarenih 1.312.111.320 KM u kategoriji velikih firmi, TOPDOM-B&H d.o.o. Banja Luka sa ostvarenih 23.711.457 KM prihoda u kategoriji srednjih firmi, a BH Šped d.o.o. Srebrenik  je vodeći u kategoriji malih firmi se ostvarenih 7.956.317 KM prihoda.

Najveću dobit u kategoriji velikih firmi ostvario je Lager d.o.o. Posušje u iznosu od 115.648.643 KM. U kategoriji srednjih najveću dobit inkasirao je Oki d.o.o. Sarajevo u iznosu od 9.767.971 KM, dok je u kategoriji maih preduzeća Mile-Stone consulting d.o.o. Istočna Ilidža sa ostvarenih 4.134.225 KM dobiti.

U kategorji malih TOP 100 preduzeća po izvozu na prvom mjestu je Gromi drvo d.o.o. Sarajevo, koje je u prošloj godini izvezlo 6.824.153 KM.

Na jučerašnjoj svečanosti dodjeljeno je i tridesetak priznanja za prvoplasirane po prihodu u 2019. godini u određenim privrednim djelatnostima, među kojima su: BH Telecom d.o.o. Sarajevo, FIS d.o.o. Vitez, Nelt d.o.o. Istočno Sarajevo; Porsche BH d.o.o. Sarajevo; dm drogerie markt d.o.o. Sarajevo; Bosnalijek d.d. Sarajevo i mnogi drugi.

Kompanijama koje nisu mogle biti prisutne na svečanosti priznanja će biti uručena lično.

Rezimirajući ovaj poslovni događaj na današnjoj press konferenciji Emil Kučković, direktor Poslovnih novina i član Uprave LRC Group istakao je:  

„U vrijeme kada se svjetska, regionalna i domaća ekonomija suočavaju sa izazovima u poslovanju uzrokovanim pandemijom COVID-19, sada je bitnije nego ikada vratiti u fokus bh. privredu i predstaviti u javnosti pozitivne primjere kompanija, koje su uspjele prilagoditi svoj model poslovanja, kako bi prevazišle krizu i postigle izvrsne poslovne rezultate. One svima nama mogu biti putokaz da se može i da se mora naprijed, kako glasi i slogan naše ovogodišnje konferencije. Osim toga, bitno je da sada raspolažemo podacima o poslovanju kompanija u 2019. godini, koji će nam iduće godine predstavljati osnov za praćenje efekata koje je ostavila pandemija na bh. privredu“, rekao je  Kučković.

Analizu poslovanja velikih, srednjih i malih kompanija za Poslovne novine, prema riječima Alene Ahmetspahić-Fočo, direktorice projekta „100 najvećih u BiH“ i ove godine uradila je bonitetna agencija LRC d.o.o. iz Sarajeva.

„Ove godine anlizirano je 34.516 kompanija iz Federacije BiH, Republike Srpske i po prvi put iz Brčko distrikta, koje su u roku predale svoje završne račune nadležnim entitetskim agencijama, čime smo konačno objedinili ekonomsku sliku BiH. Od ovog broja, samo je njih 764 (velikih, srednjih i malih) pronašlo mjesto na rang-listama 100 najvećih u BiH i to po prihodu, dobiti, izvozu. Ove godine na ljestvicama uspjeha je čak 360 kompanija, koje se prošle godine nisu plasirale na ove liste“, istaknula je Ahmetspahić-Fočo.

Prema riječima Ahmeta Egrlića, potpredsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH, od 764 rangirane kompanije njih 453 je iz Federacije BiH, 281 iz Republike Srpske i 30 iz Brčko distrikta. Sve one zajedno ostvarile su 30,764 milijarde KM prihoda, Izvoz ovogodišnjih rangiranih je bilježio 5,659 milijardi KM, a sve zajedno zapošljavale su 137.501 ljudi. Ukupna dobit koju su ostvarile iznosila je 1,980 milijardi KM.

Potpredsjednik Egrlić je naglasio da BiH ima kompanije, resurse i kadrove koji se mogu nositi s izazovima i uspjeti, bez obzira na poteškoće s kojima se susreću.

EuroExpress brza pošta iz Banja Luke ove godine je generalni sponzor i promoter projekta 100 najvećih u BiH i regiji. Povodom toga Gordana Tujković, direktorica komercijalnog sektora na press konfeernciji je izjavila:

“Odlučili smo da u i ovoj godini teških ekonomskih okolnosti uzrokovanih pandemijom, budemo uz svoje partnere i prijatelje iz Poslovnih novina, LRC-a i Spoljnotrgovinske komore BiH. Ovogodišnjim pokroviteljstvom dali smo podršku očuvanju kontinuiteta projekta, vrijednosti koje on njeguje i podržati inicijativu “Moramo naprijed”, kojom svi zajedno želimo stimulisati oživljavanje naše privrede i poslovanja nakon udara krize.”

EuroExpress brza pošta je vodeća kompanija u svojoj djelatnosti na tržištu BiH i u prethodnom teškom periodu je potvrdila svoju stabilnost i pouzdanost kao sigurnog partnera nezavisno od situacije u poslovnom okruženju. Brzinom reagovanja prema zaposlenima, kreiranjem kvalitetne i konstruktivne poslovne politike kompanije obezbjedili su svim svojim korisnicima najkvalitetnije usluge i sigurnu distribuciju njihovih proizvoda. Uz veliku zahvalnost za dobijeno povjerenje u ovom teškom periodu, iz EuroExpressa poručuju svojim vjernim i budućim korisnicima da za njih pripremaju mnoge novitete i olakšice ove jeseni, a svim privrednicima iz BiH i regije da nastave prilagođavanje, razvoj i dalje unapređenje svog biznisa, jer “Moramo naprijed”.

Važnost projekta koji realiziraju Poslovne novine je u relevantnim podacima koje na osnovu zvaničnih rezultata poslovanja obrađuju analitičari bonitetne agencije LRC o čemu je na press konferenciji govorila  Jadranka Kuljanin, direktorica LRC-a.

“Na osnovu obrade podataka i analize tržišta po određenim branšama i parametrima možemo reći da su rangirane kompanije nosioci razvoja privrede u BiH. LRC je kao i proteklih godina za ovaj projekt omogućio rang-liste kompanija iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Sa novom platformom LRC-a za pristup podacima sa Poslovnim novinama i Inkassom, nastupamo kao LRC Group na području BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Albanije. Obezbjedili smo lakši pristup podacima za domaće klijente, a kompanijama iz regije omogućili uvid u tržište BiH. Podrška klijentima se ne ogleda samo u podacima, već i u profesionalnom upravljanju potraživanjima, kao i promociji uspješnosti kompanija kroz projekte Poslovnih novina. Kao što i sam slogan projekta „100 najvećih“ kaže „Moramo naprijed“ i planovi LRC Group su da do kraja godine nastupimo i na području Makedonije i Slovenije čime bismo zaokružili cijelu regiju”, izjavila je Kuljanin.

Ove godine u specijalnoj publikaciji Poslovnih novina posvećenoj 100 najvećih, pored tradicionalnih rangiranja kompanija iz BiH i regiona, te analiza oko 30 djelatnosti, nalaze se i dva specijalna priloga. Jedan je posvećen “Ženama u biznisu” i tradicionalno rangira kompanije koje su se našle na listi TOP 100, a predvode ih direktorice. A drugi prilog pod nazivom “Gradovi/općine/opštine i biznis” donosi analizu uspješnosti privrede lokalnih zajednica uz rang-liste najuspješnijih na tom području.

Pročitaj još
Related

Festival kulture “Slovo Gorčina” 2022

Konferenciji će prisustvovati Vesna Pirija,  članica Upravnog odbora U.G....

Kralj Lear na Bijeloj tabiji

Uz prvaka Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Izudina Bajrovića, koji...