Nedavno objavljeno

FENOMEN ZVANI KAMERNI

Fenomen predstave  "Sjećaš li se Doli Bel" Kamernog teatra 55 traje i dalje. Na XVII međunarodnom festivalu komedije u Mostaru, Kamerni teatar 55 osvojio je 7 nagrada čime se broj nagrada za ovu grandioznu predstavu nastalu po istoimenom romanu velikog Abdulaha Sidrana popeo na 48 nagrada sa 8 festivala, kako u BiH tako i u regiji.

Takav uspjeh nije nikad zabilježila ni jedna predstava u historiji bosanskohercegovačkog teatra. Pogotovo kad se zna da je predstava do sada odigrana samo 42 puta. U vrijeme korone predstava je izostala sa 4 festivala na koje je pozvana, pa bi vjerovatno ove riplijevske cifre bile još veće.

Žiri u Mostaru nagradio je Emira Hadžihafizbegovića dva puta. Najboljim glumcem večeri i nagradom „Mala liska“, a onda i nagradom „Velika liska“ za najboljeg glumca festivala.

Davor Golubović, Kokan Mladenović i Adisa Vatreš Selimović dobitnici su pojedinačnih nagrada za  nadahnutu glumu, režiju i scenografiju. Također, žiriji publike i medija su “Sjećaš li se Doli Bel” proglasili najboljom predstavom na festivalu.

U nedjelju 04.10.2020. ansambl Kamernog teatra 55 predstavu “Sjećaš li se Doli Bel” igra na ovogodišnjem festivalu „Sterijino pozorje“ u Novom Sadu, u okviru svečanog zatvaranja festivala.

Kao kolektiv i teatarska kuća ponosni smo na sve ove uspjehe predstave “Sjećaš li se Doli Bel”, kao i na uspjehe i nagrade svih naših predstava. U toku je prevođenje većine naših predstava na nekoliko svjetskih jezika, i od proljeća 2021. godine Kamerni teatar 55 sprema se za internacionalizaciju svog rada. U pripremi su gostovanja naših predstava u nekoliko velikih evropskih gradova. Rim, London, Pariz, Beč, Minhen, Štokholm, Barcelona, Brisel i Kopenhagen. Pred nama je naporan rad da se ove naše internacionalne teatarske namjere i ostvare. Jer, sasvim je sigurno da nekoliko predstava Kamernog teatra 55 po svom kvalitetu ne zaostaju ni po čemu za najboljim evropskim i svjetskim predstavama.

Latest Posts

Raport

spot_img