Nedavno objavljeno

Coca-Cola HBC među svjetskim liderima u području održivosti

Zahvaljujući postignutim rezultatima u održivom poslovanju Coca-Cola HBC uvrštena u 10 vodećih međunarodnih kompanija prema EuroAct godišnjem Izvještaju o održivosti

Prema jubilarnom, desetom, EuroAct Izvještaju o održivosti, Coca-Cola HBC rangirana je u deset najodrživijih međunarodnih kompanija te je najuspješniji punioničar pića uvršten na londonsku berzu (FTSE 100). Na FTSE 100 listi Coca-Cola HBC je zauzela visoko četvrto mjesto u ukupnom poretku kompanija iz svih industrijskih sektora.

EcoAct je savjetodavna kompanija koja pomaže korporacijama u redefinisanju poslovnih procesa kako bi dostigle ciljeve u području klimatskih promjena i cjelokupne održivosti poslovanja. U godišnjem Izvještaju, koje mjeri uspješnost kompanija u segmentu održivosti, EuroAct rangira kompanije uvrštene na vodeće berze širom svijeta: CAC 40, DOW 30, FTSE 100 i IBEX 35. Uz Coca-Colu HBC su se na listi najuspješnijih našle i istaknute međunarodne kompanije poput Applea, Unilevera i Microsofta.

Grupa Coca-Cola HBC, kojoj pripada i bosanskohercegovačka punionica, već je godinama u samom vrhu industrije pića u Europi i svijetu po ostvarenim rezultatima i uspješnosti u ispunjenju postavljenih ciljeva u segmentu održivosti, za šta je do sada dobila priznanja poput:

  • najodrživije europske kompanije u sektoru hrane i pića te druge najodrživije na globalnoj listi prema Dow-Jonesovom indeksu održivosti,
  • najodrživije kompanije u sektoru hrane i pića na svijetu prema Vigeo Eiris* te najodrživije na listi FTSE100 prema FTSE Russel ESG** (zaštita okoliša, društveni doprinos i upravljanje),
  • ostvarenih najviših mogućih rezultata prema pokazateljima uticaja na okoliš u području klimatskih promjena (CDP Climate Change), voda (CDP Water) i rangu održivosti MSCI ESG***
  • uključenosti u FTSE4Goodindeks od njegovog uspostavljanja 2001. godine.

Kroz ukupne i vrlo ambiciozne ciljeve Misije 2025 Coca-Cola HBC želi do 2025. godine postići da se 100 % potrošačke ambalaže koju stavlja na tržište može reciklirati te pridonijeti prikupljanju 75 % prodane ambalaže.

Coca-Cola HBC B-H Sarajevo predano slijedi ciljeve postavljene na razini Grupe te ih kontinuirano ispunjava, a u određenim područjima i nadmašuje. U posljednjih osam godina naša kompanija je smanjila upotrebu vode za 49 %, povećala udio recikliranog otpada na trenutni nivo od čak 96%,  smanjila emisiju CO2 za 73% i potrošnju energije za 23%. 

Uz inovacije i dostizanje ciljeva u području okoliša, Coca-Cola HBC u Bosni i Hercegovini proglašena je poslovnim pionirom u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja velikih poduzeća (priznanje UNDP-a u kategoriji resursi i okoliš) u 2019. godini te je jedina kompanija u Bosni i Hercegovini koja je certificirana prema EWS standardu Evropske agencije za upravljanje i očuvanje voda.

Suočeni s izvanrednim okolnostima zbog epidemije korona virusa, svojim smo poslovanjem i donacijama nastojali pomoći što bržem oporavku zajednice. Stoga smo Crvenom križu u Bosni i Hercegovini donirali 100.000 USD. Dio je to od ukupno 120 miliona USD koje je Coca-Cola donirala zajednicama širom svijeta kroz fondaciju The Coca-Cola Foundation. Pored novčane pomoći donirali smo i 23.480 L vode i napitaka medicinskom osoblju i Crvenom križu.

Više informacija o Misiji 2025 možete pronaći na mrežnoj stranici Coca-Cole HBC B-H Sarajevo.

Izvještaj o održivosti EcoAct – https://info.eco-act.com/en/sustainability-reporting-performance-ftse-100-2020

*        Vigeo Eiris je agencija koja vrednuje uspješnost kompanija i organizacija u integraciji korporativne društvene odgovornosti te daje podršku u primjeni ESG elemenata (zaštita okoliša, društveni doprinos i upravljanje) u poslovnim procesima.
**       FTSE Russell je globalni pružatelj usluga modeliranja podataka i osiguranja alata za operativne i proizvodne rizike te prilike u području ESG-a.
***      MSCI ESG rangira dugoročnu otpornost kompanija na ESG rizike, primarno u finansijskom smislu, koristeći umjetnu inteligenciju i alternativne modele podataka.
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img