neVIDLJIVI – glas za osobe sa invaliditetom

Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama Federacije Bosne i Hercegovine – SUMERO i produkcijska kuća Source d.o.o. su pokrenuli projekat pod nazivom „neVIDLJIVI“ koji će se realizirati u narednih dvanaest mjeseci. Cilj projekta je poboljšavanje dosega medija do osoba sa invaliditetom i povećana zastupljenost njihovog javnog i medijskog predstavljanja.

Nedavno objavljeno

Haris Haverić, direktor Saveza SUMERO ističe: „Ovaj projekat je logičan slijed naših nastojanja u pružanju podrške osobama sa invaliditetom. Svjesni smo da je izuzetno važno probleme rješavati sistemski, a kako bi se to postiglo neophodna je podrška cijelog društva. Kroz naše programe osnažujemo osobe sa invaliditetom za samozastupanje, odnosno osnažujemo ih i educiramo da znaju koja prava imaju i da govore u svoje ime.“
Potreba za pokretanjem ovog projekta leži u činjenici da je izuzetno važno medijima omogućiti pristup do osoba sa invaliditetom, kako bi medijski prilozi koje rade uključivali izjave i mišljenje osoba o kojima se govori, te prezentirali stanje i izazove sa kojima se ova kategorija stanovništva susreće svakodnevno.
Ovaj projekat će raditi na tome da osigura poboljšan doseg medija do osoba sa invaliditetom i poveća zastupljenost njihovog javnog i medijskog predstavljanja u skladu sa UN Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom. Projektne aktivnosti će biti usmjerene na dodatno podizanje kapaciteta bh. novinara za primjenu profesionalnih standarda u izvještavanju o osobama sa invaliditetom, ali i na podizanje svijesti javnosti o temama važnim za osobe sa invaliditetom kroz aktivnosti kampanje neVIDLJIVI.
U konačnici, projekat će rezultirati sa podignutim kapacitetima novinara za profesionalno i informirano izvještavanje o osobama sa invaliditetom što doprinosi stvaranju društva u kojem osobe sa invaliditetom jednako učestvuju u svim aspektima života, imaju izbor, jednake mogućnosti i zastupljenost u medijskom prostoru.
Projekat je finansiran od strane USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija kojeg implementiraju CPCD i OM.

Pročitaj još
Related

FRANCES MCDORMAND PUBLICI PREDSTAVILA “ZEMLJU NOMADA” I ODRŽALA MASTERCLASS ZA GLUMCE IZ REGIJE

Održan je masterclass Joela Coena uz moderatora Pawela Pawlikowskog....

Planinari spriječili stvaranje deponije na Bjelašnici

Na obje lokacije, kako su istakli iz Udruženja, bilo...

Sportsko plesni klub Astorija proslavio 25. rođendan 

Dvije i po decenije uspješnog rada, plesa, takmičenja i...