Nedavno objavljeno

Spoj klasične muzike i sevdaha

Zanimljiv spoj dvije mlade akademske umjetnice iz Bosne i Hercegovine, magistrice klavira Dženane Šehanović Sarajlić i sopranistice i doktorice nauka Dženane Huseinagić, pravo je osvježenje na našoj kulturno-umjetničkoj sceni. Talentirane i uspješne mlade profesorice nastupaju zajedno i izvode klasičnu muziku kao i sevdah u nesvakidašnjem ruhu. 
Iako je u ovo teško vrijeme uzrokovano pandemijom Covida-19 rijetko kome do muzike i druženja, ove dvije prije svega prijateljice, a onda i kolegice tvrde da je muzika ljekovita za dušu i um, te da ima terapeutsko svojstvo, a izvođenje klasične muzike moguće je uz poštivanje svih epidemioloških mjera jer ne poziva slušaoca na direktan i blizak kontakt, nego ga podstiče da zaroni u najdublje i najljepše prostore svog uma. 
Nakon zapaženih videosnimaka klasičnih dijela, njih dvije planiraju snimanje i sevdalinki u klasičnoj verziji. Naime, sevdalinku će predstaviti u novom ruhu: uz klavir i belkanto stil pjevanja. Dženane su ponosne Bosanke i ono što bi najviše voljele jeste da klasična muzika dopre do srca svih građana, te na svojim nastupima uvijek biraju šarolik repertoar njegujući tradiciju, ali i izvodeći klasičnu muziku za koju su se i školovale.

Latest Posts

Raport

spot_img