Odlazi nam mladost: Hoće li smrt mlade majke iz Sarajeva konačno razbuditi neodgovorne

Smrt Belme Šoljanin (37), mlade majke troje djece iz Sarajeva koja je bila zaražena koronavirusom odjeknula je i sledila mnoge i koji je nisu poznavali.

Nedavno objavljeno

Previše je mladih ljudi preminulo od početka epidemije koronavirusa, a naročito tokom ljeta i krajnje je vrijeme da se svi pojedinačno zapitaju jesu li učinili dovoljno da zaštite i sebe i ljude oko sebe.

To je prvi i osnovni korak koji bi trebali preispitivati u kontinuitetu.
Belma Šoljanin je bila jedna od onih koja je bila odgovorna i pozivala na odgovornost u doba korone. Posljednjih šest godina posvetila je majkama i bebama, osnivajući prvo Facebook grupu posvećenu savjetovanju mladih majki koje se suočavaju sa brojnim izazovima, a sve je kasnije preraslo u osnivanje Instituta za majku i dijete.

Hiljade majki je danas uzdahnulo na vijest da je ova vrijedna i angažirana osoba izgubila bitku nakon teške upale pluća izazvane koronavirusom.

I prije Belme BiH je izgubila još nekoliko izuzetno mladih osoba kao posljedica pandemije. Pitanje je koliko smo se od marta, kada su zabilježeni prvi slučajevi koronavirusa u našoj zemlji do danas zapitali jesmo li odgovorni i jesmo li učinili dovoljno svi da spasimo mlade živote i živote svih generalno.
Uz sve nedostatke i manjkavosti zdravstvenog sistema, čekanje famoznog puta pacijenta i još mnogo toga, lični odnos prema pandemiji je primarni i vjerovatno najvažniji.

Stoga je danas kao nikad prije važno da radimo na odgovornom postupanju, da nosimo maske i tražimo da se nose maske, da se zaobilaze veliki rizični skupovi, da računamo da ćemo tako nekome možda spasiti život i da izravnjamo krivu, kao što smo težili u martu i aprilu.

Izvor: klix.ba

Prethodni članakTikvice s kvinojom
Naredni članakSchwarzeneggerovi ljubimci

Pročitaj još
Related

FRANCES MCDORMAND PUBLICI PREDSTAVILA “ZEMLJU NOMADA” I ODRŽALA MASTERCLASS ZA GLUMCE IZ REGIJE

Održan je masterclass Joela Coena uz moderatora Pawela Pawlikowskog....

Planinari spriječili stvaranje deponije na Bjelašnici

Na obje lokacije, kako su istakli iz Udruženja, bilo...

Sportsko plesni klub Astorija proslavio 25. rođendan 

Dvije i po decenije uspješnog rada, plesa, takmičenja i...