Nedavno objavljeno

Arminu Durgutu Grand Prix na petom MFK „Goran Terzić“

Armin Durgut, Radoš Jovanović, Milena Erceg, Vedran Ševčuk, Vladimir Tadić, Nermin Smajić i Nikola Tadić pobjednici su petog Memorijalnog foto-konkursa „Goran Terzić“.

Piše: Nataša Tomić, foto: Mirjana Ribić

Foto-pričom „Jungle Camp (Vučjak)“ Armin Durgut je osvojio Grand Prix na konkursu te pobijedio u kategoriji Foto-priča. Ovo je Durgutu druga pobjeda na MFK „Goran Terzić“ jer je pobijedio i 2018. godine.

Nagrade su otišle i u ruke Milene Erceg, koja je pobijedila u kategoriji Portret za fotografiju „Natalija“, Nikole Tadića u kategoriji Ljudi mog grada za fotografiju „Knjiški moljac“, Nermina Smajića za fotografiju „Zagađenje“, koja je proglašena najboljom u kategoriji Mašta. U kategoriji Pejzaž, pobijedio je Vladimir Tadić fotografijom „Grahovo“, dok je Vedranu Ševčuku pripala nagrada u kategoriji Kultura i umjetnost za fotografiju „Koncert“. Durgut je pobijedio i u kategoriji Događaj fotografijom „Granica“, dok je u kategoriji Život, fotografijom „Težak život“ pobijedila Milena Erceg, a u kategoriji Društveno-angažovana fotografija Radoš Jovanović fotografijom „Podrška“.

Serija fotografija iz kampa Vučjak, koja je Durgutu donijela pobjedu, nastala je dok je provodio nekoliko dana i noći sa migrantima koji su boravili u kampu. Čak je i spavao u šatoru sa Indijcem koji se zove Vini.

“Vani je bio mrkli mrak, ledena kiša je zapljuskivala blato oko nas, a mi smo sjedili u krugu na podu promočenog šatora. Neki su jeli rižu i kuhana jaja (koja užasno smrde), a jedan Pakistanac je kolegi i meni nudio hašiš… Definitivno jedna od noći koje nikada nećemo zaboraviti. Incidenti su svakodnevni, najčešće oko banalnih stvari, kao što je mjesto u redu za hranu ili oko raspodjele odjeće. Iako ne dolaze iz istih kultura i ne dijele istu boju kože ni običaje, novac govori sve jezike… Kako god završili, negdje neki migrant leži na pet centimetara spužve, u nadi da će dočekati jutro, sa željom da krene dalje i ostvari svoje snove”, zapisao je Durgut, između ostalog o svojoj foto-priči.

Izložba “Goran Terzić” otvorena je sinoć u Malom izložbenom salonu Banskog dvora. Događaj je bio zatvorenog tipa, prisustvovalo mu je oko 40 ljudi, poštujući propisane mjere.

„Mnogo toga se nakupilo u ovih pet godina. Mnogo neprospavanih noći, stresa, nervoze, suza. Mnogo radosti i ponosa. Mnogo savršenih kadrova i novih prijateljstava. Na konkurs nam je ovaj put stiglo 855 radova, a samo 95 njih je odabrano za izložbu. Devet je pobjedničkih. Ne znam jeste li svjesni kolika je to količina, ali zamislite da od 855 radova možete odabrati samo jedan. I onda se četiri potpuno različita člana žirija slože baš oko istog rada. Danima su vijećali, bodovali, molili za dodatno vrijeme, strahovali da nekoga ne oštete…  A na kraju su zaista odabrali devet najboljih“, kazala je Stokićeva prilikom otvaranja izložbe.

Žiri sastavljen od prošlogodišnjih pobjednika Aleksandra Čavića, Srđana Dunđerovića, Saše Knežića i Predraga Božića je odabrao 95 najboljih radova koje je napravilo 45 fotografa sa prostora bivše Jugoslavije.

Tako su se na izložbi našli radovi koje su snimili: Adi Kebo, Ajdin Kamber, Aleksandar Zdravković, Alen Jehja, Ana Batrićević, Andrija Vukelić, Anto Magzan, Armin Durgut, Armin Graca, Bahrudin Bandić, Danijela Dušanić, Davorin Dinić, Denis Ruvić, Dragana Dušanić, Dragan Mitrović, Gordana Ignjatić, Ivan Tomašević, Ivana Desančić, Jovan Vidaković, Luka Ukropina, Maja Prgomet, Marko Nađ, Mary Crnković Pilaš, Milan Šabić, Milan Štulić, Milena Erceg, Miloš Krstić, Mirko Marković, Naida Hodžić, Nera Simeunović, Nermin Smajić, Nikola Tadić, Ognjen Golubović, Predrag Mucović, Radoš Jovanović, Samir Zahirović, Stefan Pavić, Svjetlana Panić, Tea Jagodić, Vedran Ševčuk, Vladimir Mijailović, Vladimir Stojaković, Vladimir Tadić, Zenir Šuko, Željko Šćepanović.

Memorijalni foto-konkurs „Goran Terzić“ organizuje UG „eTrafika.net“ u čast svog kolege i prijatelja Gorana Terzića. Petu godinu zaredom konkurs podržavaju kompanija Lanaco i Banski dvor – Kulturni centar, dok je drugu godinu prijatelj konkursa kompanija Fuji.

Izložba je otvorena u Malom izložbenom salonu Banskog dvora, a svi zainteresovani je mogu pogledati do 20. avgusta. Katalog izložbe možete preuzeti na ovom linku.

Izvor: etrafika.net

Latest Posts

Raport

spot_img