Nedavno objavljeno

BOJAN STOJČIĆ: Živjela tranzicija!

Centralni ljetni program Umjetničke galerije BiH ovo ljeto obilježen je samostalnom izložbom “Viva la Transicion” mladog bh. umjetnika Bojana Stojčića, koja je otvorena do 30. augusta

Mladi umjetnik Bojan Stojčić pripada novoj struji bh. savremene umjetničke scene koja kroz angažovane prakse propituje tranzicijsku stvarnost perifernog. Prodorne i promišljene Stojčićeve intervencije u javnom prostoru već su poznate bosanskohercegovačkoj javnosti, a izložbom “Viva la Transicion” u Umjetničkoj galeriji BiH on predstavlja novi, cjeloviti ciklus, čiji je potencijal prepoznao i podržao sarajevski ured UNESCO-a kroz regionalni projekat “Dijalog za budućnost”.


Najavni rad izložbe, “Tražim osobu”, koji je prije nekoliko sedmica anonimno postavljen u obliku predimenzioniranog oglasa na fasadu galerije, izazvao je izniman interes javnosti te se o njemu već govori kao jednom od najznačajnijih radova novije regionalne umjetnosti. O Stojčićevom radu, kustosica izložbe, dr. Amila Ramović, zaključuje: “Klišei odnosa individualnog i kolektivnog, kojima je zamoren diskurs savremene umjetnosti, u njegovim su djelima savladani poetskom melahnolijom, maskiranom briljantnim humorom, koji katalizira performativno uvođenje posmatrača u odnos skoro teatarske konfrontacije. Ovim se individualni odnos prema onome koga posmatra, prenosi i na način na koji tretira svoju publiku. Baš zbog toga njegove intervencije stoga nikada ne dobijaju formu direktnog i ogoljenog društvenog angažmana, jer su one, diskretnim pozivom posmatraču na refleksiju i reakciju, uvijek vrlo precizno usmjerene ka akciji na frontu na intimnog i spoznajnog iskustva pojedinca.”

Nijema himna

Izložba “Viva la Transicion” obuhvata radove nastale u Stojčićevom rodnom Sarajevu kao i one iz Berlina, nastale tokom tokom njegovog šestomjesečnog boravka na umjetničkoj rezidenciji. “Zajednička nit svih radova”, kako navodi producentica izložbe Hana Ćurak, “upravo je promišljanje intimnih i kolektivnih geopolitičkih performativiteta čija rigidnost u Bojanovim radovima namjerom nije pretpostavljena. Ova izložba predstavlja uspješno okončanje jednog ciklusa na kojem je Bojan predano radio tokom cijele prošle godine.”
Radovi iz Berlina bit će iznimno zanimljivi onima koji su upoznati sa svakodnevnicom života u Njemačkoj; kao posebno jezgrovita izdvaja se instalacija “Nijema himna”, a publika također ima priliku da čuje razgovore nastale kao reakcije na rad “Tražim osobu”. Stojčićeva izložba dolazi u pravi čas da kroz nju artikuliramo i svoja osobna pitanja i nedoumice uzrokovane stalnim krizama koje obilježavaju našu svakodnevicu.

Rad “Tražim osobu”, 2020

Izložbu “Viva la Transicion” možete pogledati svakog dana osim nedjelje, a otvorena je do 30. augusta. Osoblje galerije moli posjetitelje i posjetiteljke da se prilikom posjete izložbe, u skladu s preporukama nadležnih institucija, pridržavaju mjera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Iz dokumentacije performansa “Skok”, 2019
(Samostalna izložba Bojana Stojčića “Viva la Transicion” provodi se u okviru Zajedničkog regionalnog programa “Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije”, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira – UN PBF)

Latest Posts

Raport

spot_img