Nedavno objavljeno

U Sarajevu oslikan mural kojim se skreće pažnja na problem nasilja nad ženama

U okviru Olimpijskog kompleksa Zetra na zidu je oslikan mural nazvan "Šta se krije iza maske" kojim se želi skrenuti pažnja na povećan broj slučajeva nasilničkog ponašanja prema ženama, posebno u periodu epidemije.

U sklopu desetomjesečnog programa “Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima”, pod pokroviteljstvom Humanity in Action, četiri mlade osobe motivirane specifičnim iskustvima uzrokovanim promjenom dinamike života zbog pandemije koronavirusa, odlučile su istraživati problem nasilja nad ženama tokom izolacije.

Kerim Hodžić, Senior fellow Humanity in Action, i tim mladih umjetnika sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, pomogli su u realizaciji i crtanju murala na zidu u vlasništvu Zetre.

Lamija Čelik, Nikola Kandić, Mersiha Čomor i Nedim Mandžuka, uz pomoć uposlenice Gender Centra FBiH, Fatime Bečirović, snimili su kratki film koji prati proces crtanja murala i njegovo značenje. Muralom je prikazano činjenično stanje problema nasilja nad ženama.

Naime, uvođenjem mjera prevencije širenja koronavirusa ljudi su potaknuti da ostanu u svojim domovima, zbog čega je povećana vjerovatnost rizika od rodno zasnovanog nasilja i nasilja u intimnim vezama. Žene u nasilničkim vezama imaju manje kontakta s članovima porodice i prijateljima koji bi im mogli pružiti podršku i zaštitu od nasilja.

Problem nasilja koje žene proživljavaju prisutan je u društvima cijelog svijeta dugi niz godina, a uvođenje restriktivnih mjera koje uključuje i kućnu izolaciju rezultiralo je bilježenjem porasta slučajeva nasilja nad ženama. Cilj crtanja murala i snimanja filma jeste podizanje svijesti o ovom problemu i ohrabrivanje žrtava, ali i onih koji svjedoče nasilju da reaguju i isto prijave nadležnim tijelima.

Film “Šta se krije iza maske?” istražuje i tematizira problem nasilja nad ženama tokom izolacije prouzrokovane koronavirusom i narušavanje prava žena u ovim specifičnim životnim okolnostima.

Film je nastao u suradnji sa uposlenikom Gender Centra FBiH, pod pokroviteljstvom Humanity in Action Bosnia and Herzegovina, a premijerno će biti prikazan večeras od 20:00 sati.

klix.ba

Latest Posts

Raport

spot_img