Nedavno objavljeno

Mersiha Beširović: Izmjenama i dopunama Zakona o radu narušavaju se prava radnika u privatnom sektoru

„Zloupotrebe i neprihvatljivo ponašanje jednog broja nazovi poslodavaca, zbog zaštite njihovih neprincipijelnih interesa, ne mogu biti dobri argumenti za odbijanje zakona. Radi se o čistom populizmu i politikantstvu.”

„Ovim dijelom današnjeg saopštenja Udruženje poslodavaca Federacije BiH pokušava da opravda prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu i uvjeri izabrane zastupnike da ga podrže. Izmjenama i dopunama dalje se derogiraju prije svega prava radnika u privatnom sektoru, koji su na najvećem udaru pandemije. Pritom poslodavci zanemaruju da to neprihvatljivo ponašanje je itekako prihvatljivo među članicama UP FBiH. Naime, 90% radnika u trgovini nije organizovano u sindikat, ne zato sto ne žele, nego zato što svi zahtjevi STBiH za dozvolom za organizovanje ostaju bez odgovora.“, izjavila je Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovina i uslužnih djelatnosti u BiH.

Radnici u trgovini ostali su početkom godine i bez Kolektivnog ugovora, a pregovori o produženju istog nisu započeli i pored naših stalnih zahtjeva. Ipak, ako je Udruženju poslodavaca vjerovati, plaću će radnik dobijati «dok sjedi kući dobivati po Kolektivnom ugovoru». Dakle, istom onom o radnicima u trgovini za koji pregovori još nisu ni počeli, a očigledno niti nemaju takvu namjeru.

Zastupnike i zastupnice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koje Udruženje poslodavaca FBiH poziva da usvoje izmjene Zakona o radu podsjećamo na obećanja koja su dali da će konačno interese radnika u privatnom sektoru staviti kao prioritetne.

U srijedu, 29. jula na online eventu koji organiziramo u suradnji sa Samostalnim sindikatom šumarstva, prerade drveta i papira BiH, svakog političara ćemo pojedinačno pitati na koji način su počeli s brigom o radnicima. Radnici će stvarnu brigu itekako znati prepoznati!

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img