Nedavno objavljeno

U Sarajevu otvorena izložba “Brave New World”: U fokusu su vanzemaljci, časne sestre…

Izložba skulptora Marka Frančeševića pod nazivom "Brave New World" otvorena je večeras u Historijskom muzeju u Sarajevu.

Izložba inspirisana tematikom istoimenog klasičnog utopijskog romana Aldousa Huxleya iz 1932. godine, postavlja pitanje da li smo i sami na pragu formiranja novih civilizacijskih vrijednosti, koje su anomalije koje prate ovakav proces, te kako mi kao individue možemo da odgovorimo na duhovne izazove koji su postavljeni pred nas u ovom turbulentnom historijskom razdoblju.

U skladu s epidemiološkom situacijom, ljubitelji umjetnosti koji su imali želju pogledati izložbu poštovali su mjere predostrožnosti, nosili maske i držali distancu. Ipak, bilo je i onih koji su se željeli fotografisati s autorom izložbe, nakon što su pogledali njegove radove.

Frančešević je pojasnio da kroz svoja djela govori o tihom začeću novog svijeta, svijeta koji svoj domet opravdava u napretku, svijeta koji daje život novim idejama o sociološkom, religijskom i kulturološkom preispitivanju pod okriljem ideje o jednom općeprihvaćenom liberalizmu.

Vanzemaljci, časne sestre i životinjski prikazi ljudi, samo su dio onoga što su posjetioci večeras mogli vidjeti u postavci ove izložbe.

klix.ba

Latest Posts

Raport

spot_img