Nedavno objavljeno

Studija: Koronavirus izravan uzrok smrti kod 89 posto talijanskih žrtava

KORONAVIRUS je direktan uzrok smrti kod devet od 10 talijanskih žrtava oboljelih od covida-19, pokazuje danas objavljena studija koja baca novo svjetlo na epidemiju koja je snažno zahvatila sjeverne talijanske regije.

Koronavirus je direktan uzrok smrti kod 89 posto talijanskih žrtava

Italija je od pojave prvih zaraza u veljači zabilježila oko 35.000 mrtvih. Zdravstvene vlasti objavile su da su mnogi mrtvi imali drugih zdravstvenih tegoba, što je pokrenulo žustru raspravu o tome je li koronavirus stvarni uzrok njihove smrti.

Studija koju su objavili Zdravstveni institut i Nacionalni zavod za statistiku ISTAT pokazuje da je koronavirus direktan uzrok smrti kod 89 posto talijanskih žrtava u pandemiji koronavirusa. Uzorak analiziranih smrtnih slučajeva bio je 4942. Preostalih 11 posto imalo je koronavirus, ali su umrli zbog drugih bolesti, između ostalih, zbog kardiovaskularnih bolesti i demencije. Ipak, virus je mogao pogoršati njihovo stanje i ubrzati smrt. 

Covid-19 je bio koban i za neke ljude koji nisu imali nikakvih zdravstvenih problema

Studija se temelji na broju smrtnih slučajeva zabilježenih krajem svibnja kad je Italija već popustila svoje stroge mjere. Upala pluća primijećena je kod 79 posto ljudi čija je smrt bila izravno povezana s koronavirusom i bila je najčešća komplikacija među zaraženima, uz druge respiratorne bolesti.

U izvješću se dodaje da je covid-19 bio koban i za neke ljude koji nisu imali nikakvih zdravstvenih problema.

Izvor: index.hr

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img