Nedavno objavljeno

Savjeti i umrežavanje je ono što trenutno treba malim i srednjim preduzećima: Webinari u organizaciji GIZa o digitalizaciji MSP

“Više od 20,000 osoba ostalo bez posla u Federaciji BiH zbog pandemije“, „Mala i srednja preduzeća masovno zatvaraju vrata zbog nemogućnosti rada usljed pandemije“….samo su neki od novinskih natpisa koje svakodnevno vidimo u medijima od početka pandemije COVID-19. Stub svake privrede, mala i srednja preduzeća (MSP), bila su prva na udaru, i još uvijek su: Pomoć koju mogu očekivati je nesigurna a možda neće ni doći na vrijeme.

I koliko god bili porazni učinci pandemije na MSP, kao i ekonomiju uopće, dobra stvar u svemu ovome je bilo okretanje ka digitalizaciji. Preduzeća koja su odlagala uvođenje digitalizacije u poslovanje ili nisu vidjeli svrhu ukoliko nisu željeli prestati poslovati, morali su reagirati i brzo se prilagoditi novonastaloj situaciji.

Mala i srednja preduzeća imaju važnu ulogu u ekonomijama mnogih zemalja. Kako digitalizacija uzima sve više maha, kritična promjena sa kojom se susreću u MSP je kako uvesti samu digitalizaciju, ali i prilagoditi digitalne tehnologije kako bi stvorile dodatnu vrijednost i omogućile bržu komercijalizaciju proizvodnje i djelovanja. Međutim, kada se digitalizacija uvodi naglo, preko noći, dileme su još veće, a pitanja koja se nameću, kao što su kako da se to uraditi, gdje se može potražiti pomoć ili traženje primjera već uvedene digitalizacije pretvaraju ionako tešku situaciju u noćnu moru.

Kao odgovor na pandemiju, projekat pod nazivom „Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH“ koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačke vlade organizirao je 12 webinara za mala i srednja preduzeća, koji su u najkraćem mogućem roku ponudili teme trenutno relevantne za ovaj sektor u BiH. Teme i predavači i predavačice pažljivo su odabrani kako bi omogućili pristup informacijama koje su neophodne preduzećima kako bi svoje poslovne modele prilagodili ili razvili nove.

“Kao novinarka i osnivačica platforme Liderke.ba mnogo puta sam bila u situaciji da čujem da se ljudi nemaju kome obratiti za pomoć za uvođenje digitalizacije u svoj posao, ili ne znaju na koji način bi digitalizacija pomogla njihovom poslu,“ kaže Marina Riđić. Platforma Liderke.ba ima za cilj da promovira, i pruži konsultantsko-mentorsku podršku ženama vlasnicama MSP, stvarajući tako mrežu održivih poslovnih subjekata, koji dalje i sami mogu biti mentori.

Održani webinari, na kojima je do sada prisustvovalo 1,400 učesnika, dali su šansu poduzetnicama i poduzetnicima kao što je Marina, da predstave svoju ideju, ali i da čuju kako promišljaju predstavnice i predstavnici drugih MSP, te da mapiraju potencijalne korake za uvođenje digitalizacije i rad u promijenjenim društvenim i poslovnim uvjetima.

„Nadam se da će se ove aktivnosti nastaviti, kako edukacija, tako i umrežavanje ideja i biznisa, jer mnogima, koji nemaju sredstava za specijalističku pomoć, kao što je unajmljivanje marketinške agencije, ovo predstavlja možda jedini način da definiraju svoju komunikacijsku strategiju i poruke, te da nauče kako plasirati proizvod, kome i kada,“ zaključuje Riđić.

Neke od realiziranih tema su bile: Uspostavljanje i održavanje web shop-a; Pravni okvir za webshopove/ E-trgovinu; Kako da Google i Facebook postanu vaši prijatelji?; Put ka digitalnom poslovanju i komunikacijama (industrija 4.0), te Hrabro i inovativno djelovanje – liderstvo za budućnost. Webinari su organizirani uz podršku i u partnerstvu sa Networks Sarajevo, ICBL Banja Luka, TP INTERA Mostar, Privredna komora RS, Privredna komora Tuzla, Centar za robotiku Tuzla, kao i kompanije Targer i Data Lab.

U okviru projekta koji se realizira do septembra 2021. godine GIZ je napravio i posebnu platformu www.b2bit.ba na kojoj svi zainteresirani mogu pogledati sve do sada održane webinare, te prijaviti se na one koje će se tek organizirati. Platforma, zamišljena kao spona između MSP i IT sektora, također nudi konkretne savjete i uputstva, te razmjenu ideja i rješenja, koji će pomoći poslovnoj zajednici da prebrodi ovu krizu.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img