Nedavno objavljeno

ZAVRŠENA PRVA BH eUPSHIFT RADIONICA ZA SREDNJOŠKOLCE: TEŠKA VREMENA INSPIRIŠU DOBRA RJEŠENJA

U periodu od 5. do 12. jula 2020.godine održana je prva eUPSHIFT radionica za mlade uzrasta od 13 do 19 godina. Radionica je održana u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“, koji u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji provode UNESCO, UNICEF i UNDP.

eUPSHIFT radionica bazirana na UPSHIFT metodologiji, koju je razvio UNICEF-ov Ured za inovacije, i prilagođena za rad online.

Na prvoj eUPSHIFT radionici učestvovalo je 31 mladih (9 timova) iz Sarajeva, Visokog, Zenice, Tešnja i Tuzle. Učesnici su tokom sedam dana radionice imali priliku da rade na analizi problema s kojim su se prijavili, te da uz pomoć mentora pronađu rješenja za iste.

Osmog dan eUPSHIFT-a, pred tročlanim žirijem, održane su prezentacije rješenja timova. Odabrano je 5 timova čija rješenja su podržana grantom u iznosu od 3 000KM kako bi se implementirala tokom naredna 3 mjeseca. Pored granta, timovi će imati i mentorsku podršku  tokom implementacije svojih projekata.

”Teška vremena inspirišu dobra rješenja. Sretni smo što je globalna tehnologija UPSHIFT-a je prilagođena okolnostima u kojima moramo da osmislimo ponovo sve procese. Ovo su zaista bili uzbudljivi dani, u kojima su mladi iz cijele zemlje posvećeno i istrajno radili uz pomoć mentora, trenera i uz podršku tehnologije na rješavanju problema svojih lokalnih zajednica. Jako sam sretna da učestvujem na ovoj ceremoniji eUPSHIFT-a. Mladi ljudi su naša uzadnica i budućnost, i svih devet timova je pokazalo sposobnost da se prilagodi, pronađe načine da svoje ideje za koje su vezani, razvijaju i nađu načina da osmisle realizaciju. Ponosna sam i trebaju biti ponosni svi učesnici, prihvatiti da su svi oni naši heroji i trebaju nastaviti da rade na svojim idejama u budućnosti,” rekla je tokom završne ceremonije dr Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Nagrađena rješenja bave se temama razvoja kritičkog mišljenja kod mladih, poduzetništva, inkluzije, karijernog savjetovanja i smanjenjenja diskriminacije.

U Bosni i Hercegovini tokom 2020. godine planirana je realizacija nekoliko eUPSHIFT radionica usmjerenih na određene regije. Prva po redu radionica bila je usmjerena na mlade s područja: Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Pala, Sokoca, Goražda, Visokog, Zenice, Zavidovića, Travnika, Jajca, Kladnja, Živinica i Tuzle.

Latest Posts

Raport

spot_img