Nedavno objavljeno

Počinju 34. Dani teatra mladih

Večeras na Memorijalnoj sceni 2532 sa početkom u 20,00 sati počinju 34. Dani teatra mladih, retrospektivni festival predstava eMTeeM-a. Dani teatra mladih trajaće do 12. jula i u funkciji su procjene prošlosezonskog repertoara, ali i planiranja repertoara za narednu sezonu. Publika ocjenjuje ponuđene predstave, ali se sa njom vode i razgovori iz kojih se izvode zaključci u kojem smjeru  treba profilirati repertoar. Ovogodišnji festival odvija se u otežanim okolnostima izazvanim pandemijom corona virusa, ali iako uz smanjen broj gledalaca i poštivanje svih epidemioloških mjera neće izostatipredstave. Festival se odvija pod motom:  Uživajmo u životu i teatru zajedno, jer eMTeeM je dom za sve generacije.

Večeras prvog dana na repertoaru je predstava “PRESUDA: TIHA LIKVIDACIJA”. Biće to 95-ta izvedba ovog emotivnog svjedočenja životu i o životu. 
O predstavi nakon izvedbe u Zagrebu Katarina Kolega za online časopis Akademije dramskih umjetnosti u Osijeku o predstavi je zapisala: “U predstavi “Presuda: Tiha likvidacija” Sead Đulić dolazi na pozornicu na kojoj se nalazi zid sagrađen od pedeset kutija cipela. U svakoj od njih nalazi se neki predmet koji ga podsjeća na jedan trenutak u životu, sretan ili tužan, privatni ili poslovni. U tim kutijama skrivene su njegove osobne, intimne priče o ljubavima i razočaranjima, o susretima koji su ga obilježili, o ratnim traumama i dogodovštinama, o kazališnim uspjesima i problemima. Publiku dočekuje kao prijatelja kojemu prvo pripovijeda o teškoj bitki za Mostarski teatar mladih koji je zajedno sa skupinom prijatelja pokrenuo davne 1974. Nakon uistinu šokantne priče (koju pročitajte u razgovoru), poziva gledatelje na igru zvanu “kopanje po mom životu”. Tko želi čuti priču, mora izgovoriti jedan od ponuđenih brojeva na kutijama od cipela. Svaku priču pripovijeda vrlo spontano i prirodno, a opet toliko sugestivno, natopljeno snažnim emocijama i s mnoštvom detalja ne gubeći pritom čvrstu dramaturšku strukturu početka, vrhunca i kraja. Njegovo je pripovijedanje poput ispovijesti – ispovijesti jednog života, ali i vremena koje je trebalo dostojno preživjeti, ne gubeći, uprkos svim nevoljama, moralnu vertikalu i ljudskost. Kako ostati čovjek, uprkos svemu, kako naći nadu u najgorim trenucima, kako se boriti, a pritom spasiti neprijatelja – o svemu tome uči nas Sead Đulić – snažan aktivist i borac za humani svijet u kojem nema podjela, već samo mostova.”  
Sama predstava igra se pod motom “Jurimo stotu”.
eMTeeM vas očekuje u nadi da će ovih 12 dana teatra učiniti da se osjećate bolje.
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img