Nedavno objavljeno

Izglasan Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola

Iz organizacije LGBTI forum progres su usvajanje zakona ocijenili kao istorijski korak u borbi za ljudska prava LGBTI osoba u Crnoj Gori

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola izglasan je danas je u Skupštini Crne Gore.

Za usvajanje  Predloga zakona o istopolnom partnerstvu, bila je potrebna podrška 41 poslanika, a danas je izglasan glasovima 42 poslanika.

Zakon su podržali poslanici DPS-a, SD-a, SDP-a, poslanik Liberalne partije Andrija Poović, i poslanik DEMOSA Neđeljko Rudović.

LGBTI Forum progres: Istorijski korak u borbi za jednakost

Iz organizacije LGBTI  forum progres su usvajanje zakona ocijenili kao istorijski korak u borbi za ljudska prava LGBTI osoba u Crnoj Gori.

“Usvajanjem Zakona, koji prošle godine nije imao potrebnu većinu glasova, ispisana je nova stranica istorije crnogorskog LGBTI pokreta i poslata je jasna poruka da građanska većina u Crnoj Gori stoji uz one koji su do danas bili obespravljeni i nevidljivi u očima zakona”, kaže se u sapštenju. “Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar, kao i cjelokupna zajednica koju okupljamo, pozdravlja usvajanje Zakona o životnom partnerstvu i čestita svim LGBTI osobama ovaj istorijski dan”, kazali su oni. Oni su saopštili da je činjenica da je konačno usvojen Zakon o životnom partnerstvu ima neizrecivo velik značaj za sve LGBTI osobe u Crnoj Gori.

“Ovo je nesaglediv pomak naprijed za crnogorsko društvo, na naročitu radost cjelokupne LGBTI zajednice. Kao organizacija koja niz godina zagovara pravno prepoznavanje istopolnih zajednica i kao aktivni učesnici Radne grupe koja je kreirala ovaj Zakon, veoma smo srećni zbog ovakvog ishoda koji smo dugo čekali. Sada ostaje ono ključno – primjena ovog zakona u praksi – što je sljedeći veliki korak u procesu zaštite ljudskih prava LGBTI osoba”, kaže se u saopštenju. Bojana Jokić iz LGBT Forum Progres-a kzala je da iako je današnje glasanje velika stvar za Crnu Goru, “želim kratko da se osvrnem i na dešavanja koja minulih sedmica potresaju naše društvo. Kao aktivistkinja i građanka sam zabrinuta zbog ograničavanja ljudskih prava i sloboda kojima svjedočimo, a koja nas podsjećaju da niko od nas nije slobodan i jednak dok svi u društvu nisu slobodni i jednaki.“ 

John M. Barac iz LGBTIQ Socijalni Centar kazao je da je osjećaj neopisiv, ali da je put do suštinske jdnakosti pred nama.

“Osjećaj da su od danas ljubav i partnerstvo svih nas u LGBTI zajednici prepoznati i priznati u očima zakona je neopisiv. Ne mogu da kažem da smo od danas potpuno jednaki, jer je put do stvarne i suštinske jednakosti tek pred nama, ali je načinjen veliki korak naprijed u prepoznavanju da mi, istopolni parovi, uopšte postojimo. Skupština je stala na stranu jednakosti i ljubavi i poslala jasnu poruku da Crna Gora ide naprijed. Nadam se da će institucije opravdati povjerenje i dosljedno sprovoditi ovaj zakon, čime će se utrti put ka stvarnoj ravnopravnosti. Danas imamo razloga da slavimo i radujemo se, a od sjutra nastavljamo borbu za jednakost i dostojanstvo.“ zaključio je on.

Queer Montenegro: Ovo je velika pobjeda

Queer Montenegro čestita svim lezbejkama, gejevima, biseksualnim i trans osobama na ovoj velikoj pobjedi!

“Usvajanje Zakona o registrovanom partnerstvu lica istog pola još jedan je korak ka našoj slobodi i slobodi svih ljudi u Crnoj Gori. Danas je veliki dan za našu zajednicu. Danas je veliki dan za Crnu Goru. Od danas smo na korak bliže punoj slobodi i punoj jednakosti! Od danas smo, kao nikada ranije, blizu dostajenstvom životu i od danas prestajemo živjeti kao građanke i građani drugog reda”, kazali su oni.

“Danas ćemo skromno slaviti, s obzirom na ukupne društvene okolnosti, u svojim sada zakonom prepoznatim zajednicama, a već sjutra nastaviti da se borimo za punu jednakost i punu slobodu za sve LGBT osobe u našoj zemlji!”, poručili su oni.

“Pozdravljamo sve poslanike koji su podrškom ovom zakonu ispunili prije svega svoju ljudsku obavezu. Istorija će vas pamtiti. Zahvaljujemo onima koji su bili protiv ovog zakona. Vaši otpori nas jačaju!”, kaže se u saopštenju.

Alison Kemp: Čestitam budućim LGBTI porodicama  u Crnoj Gori

“Danas je istorijski dan za LGBTI zajednicu u Crnoj Gori. Čestitam budućim LGBTIQ zajednicama u Crnoj Gori i zakonodavcu na ovoj odluci. Ujedinjeno kraljevstvo će nastaviti da podržava dalji razvoj ljudskih prava, tolerancije i jednakosti”, poručila je britanska ambasadorka na facebooku.

Izvor: vijesti.me

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img