Nedavno objavljeno

ČAROBNA ANTALYA: Kad se udruže more, sunce i prirodne ljepote

Nije rano da počnemo razmišljati o odmoru i gdje ćemo provesti toliko potreban predah od svakodnevnice. Evo našeg prijedloga iz prve ruke: sedam nevjerovatnih dana i noći na oko 150 kilometara turskog dijela mediteranske obale, odsjedanje u pet hotela s pet zvjezdica, još toliko posjećenih, bilans su boravka na turističkim destinacijama turske regije Antalyja gdje smo boravili prije nekoliko godina

Napisala i snimila Mersiha Drinjaković

Za prvu impresiju dovoljna je sitnica, tvrde mudri ljudi. A prva i najjača impresija sedmodnevnog čarobnog ljetovanja/studijskog boravka u regionu Antalye, smještenog na jugozapadnoj obali Turske, ostala je nepobitna: “Turci su vrijedan i ponosan narod.” Najpoznatija turistička destinacija u Turskoj, koju predvodi grad Antalya, a potom i brojna druga turistička mjesta kao što su Side, Alanya, Belek i Kemer, bili su odredište 50 novinara iz BiH. Boravak u Antalyi organiziran je na poziv turističke agencije Fibula Air Travel, uz podršku Ureda za kulturu i turizam Ambasade Turske u BiH, iz kojeg je s novinarima putovala i njegova predstavnica Samra Mehmedović, učinivši naš boravak ugodnijim i lakšim, kako zbog poznavanja turskog jezika, ali i raznovrsnih korisnih informacija.

Krenuli smo od, iz perspektive aerodroma, najudaljenije tačke naše male turneje – Alanye, oaze na samom jugu Antalijskog zaliva, tamo gdje je i najtoplije. Mračna silueta Utopia World Hotela, u koji smo stigli u ponoć, nije puno odavala, ali tropski zrak i temperatura od 30 ˚C, nagovještavali su vrelinu jutra pred nama. Iz perspektive jednog turiste – Utopia je utopija. Čini se kao da se i svemir urotio da ovom hotelu pomogne da izgleda što primamljivije. Savršen sklad sunca, mora, prirodnih ljepota, zelenila, zasada još nedozrelih banana, te niza bazenskih kompleksa za one koji ne trpe čak ni napor spuštanja do obližnje plaže – to je Utopia. Smještena skoro na samom kraju zaliva, 20 kilometara od Alanye, s ultra all inclusive uslugom, koja podrazumijeva da je sve, izuzev stranih alkoholnih pića i vina, besplatno. Raskoš ne samo turske već i strane kuhinje, prebogate voćem, povrćem i ribom, očita je u svakom od hotela koje smo “isprobali”.

Kapija u novi svijet

Veliki broj hotelskih kompleksa na cijeloj obali duž Antalijskog zaliva rađa i veliku konkurenciju te utrku u što bogatijoj i sadržajnijoj ponudi unutar “zidina” svakog od ovih objekata. Različitost u pristupu arhitekturi prvo je što ćete primijetiti: od plavo-bijelih interijera, poput hotela Side Star Elegance, preko tamnijih, azijskih tonova kompleksa Siam, ultimativnog luksuza paviljonski osmišljenog hotela Sherwood Club u gradu Kemer, pa sve do skoro divlje prirode, srednjovjekovnih utvrda obraslih bršljanom na koje smo naišli na kraju našeg putovanja, u hotelu Ulusoy Kemer Holiday Club.

Land of Legends

I pet hotela koje smo obišli tokom jednog dana nisu ništa drugo nego demonstracija nevjerovatne volje da se izađe ususret najrazličitijim zahtjevima i prohtjevima turista. Najimpresivniji primjer bi mogao biti još nezavršeni tematski park Land of Legends, dio grupacije Rixos hotela, čiji je slogan “Kapija u novi svijet”. U ovom ogromnom kompleksu djeca su zvijezde i njima je sve podređeno. Izgrađeni su umjetni kanali kojima će, kad se jednom otvore vrata ovog grandioznog parka, ploviti gondole po uzoru na Veneciju, dovezene su tone i tone bijelog pijeske specifičnog po tome što se ne grije, pa vam ne može stvoriti neugodu ili osjećaj vreline dok bosi hodate okolo, umjetne vulkanske tvorevine koje, zahvaljujući specijalnim efektima, bljuju lavu i vatru, dvorac u kojem vas dočekuju “kralj i kraljica”, naprosto sve je jedna savršena bajkovita priča.

Sitnice koje puno znače

Ultraluksuzni Regnum Carya Golf & Spa Resort je pomalo sportska priča čemu svjedoči i činjenica da će se na tamošnjim terenima 16. jula odigrati humanitarni meč svjetskih i turskih nogometnih zvijezda, kako bi se obilježila deseta godišnjica Fondacije Samuel Eto’o. Messi, Maradona, Neymar, Suarez, Totti, Xavi, Iniesta, Drogba, svi će oni biti na terenu i pomoći da se skupe sredstva za nove projekte fondacije kamerunskog nogometaša koji trenutno igra za klub Antalyaspor.

Ako se odlučite za boravak u bilo kom mjestu Antalye oduševit će vas sitnice, ali i krupnice – vrijedni ljudi koji od jutra do mraka čine da turistima odmor prođe kao bajka, odlično uređen park za mačke u centru Alanye, gdje su mace vladarice prostora, te uopće, briga o životinjama. I napomena, do 25. septembra otvorena je izložba Andyja Warhola u Centru za kulturu i umjetnost, koja uključuje postavke kultnih serija fotografija: Campbell’s Soup, Cowboys and Indians, Endangered Species, Flowers te portrete slavnih, a ulaz košta samo pet eura.

Gracija 293, 1.7.2016.

Latest Posts

Raport

spot_img