Nedavno objavljeno

DA LI ZNATE DA JE BOJA SVEMIRA, ZAPRAVO BOJA OVOG LJETA?

Okruženi pandemijom i stalnim kišama, malo je teško zamisliti da je ljeto već tu, godišnje doba koja poziva na more, uživanje na plaži i izlaske. I dok možda ne možemo iskoristiti ljeto kako smo to prvobitno planirali, možemo i dalje naći načine kako uživati u njemu i tako iskoristiti bezbrižnost ovog godišnjeg doba. Bez obzira da li odlučite ostati kući i uživati na balkonu ili terasi, ili izaći vani, pridržavajući se preporučenih mjera, dajemo vam prijedlog kako bojom podići raspoloženje.

Postoje dvije škole „ljetnjih boja“. Jedna, takozvana tropska, preferira jarke boje: žuta, narančasta, crvena, zelena. Druga, mediteranska, nešto je suptilinja i odlikuju je bijele, jednostavne linije, sa plavim akcentima.

Ali oba pravca u prvi mah ističu boju mora koje se presijava na suncu. Plava, zelena, sunce…boja tirkiza.

Važnost ove boje u životima su prepoznali još američki starosjedioci, koji su joj pripisivali zaštitna svojstva. Ova boja se smatra kao duhovni balzam za srce puno starih emocionalnih rana i hroničnog stresa. Možda vaš život nije kao epizoda Igre prijestolja, ali svi imamo teške trenutke. Boja tirkiza treba biti oaza koja se povezuje sa elementima vode i zraka koji daju život.

Kako uvesti ovu boju u vaš život, kako bi se uvijek mogli opustiti?

Dnevna soba: odaberite živu nijansu tirkizne kako biste dodali karakter vašoj dnevnoj sobi tokom dana, i topli osjećaj udobnosti tokom noći. Izaberite tirkizne nijanse koje imaju energičnu notu, ali koje nisu napadne. Možete je sjajno upariti i sa tamno plavom bojom, a podovi neka vam budu svijetli, kao i stoliraja. Tragovi bijele boje, kao što su okviri slika, police i namještaj će imati smirujući uticaj na ovu shemu punu kolorita.

 

 

Trenutak opuštanja na terasi: dok čekate more ili odmor, napravite od svoje terase mediransku oazu, a tirkizno-pastelni momenat hedonizma sada možete upotpuniti novim IQOS-om. Nova, ograničena serija IQOS 3 DUO uređaja, LUCID TEAL stigla je u ovoj ultimativnoj letnjoj boji, a osim što će biti savršen aksesoar koji će upotpuniti vašu mediteransku priču, IQOS je takođe i bolja alternativa za sve one koji ne prestaju ili uopće nisu spremni prestati koristiti cigarete i nikotin. Baziran je na tehnologiji zagrijavanja, a ne sagorijevanja duhana, čijim se korištenjem emituje 95% manje štetnih materija. Više nema dima, pepela i katrana, a nova boja tirkiznog mora podsjetiće vas da život nije crn i bijel, i da alternativa uvek postoji.

Dress code: Osim za svakodnevnu šetnju po gradu ili date, tirkiz je prava boja uspjeha. Ako idete na razgovor za posao, tirkizni sako ili hlače su obavezni,  kombinirani sa nekom od komplementarnih boja. Psiholozi ovu boju povezuju sa inteligencijom, povjerenjem, efikasnošću i mirom. Osoba koja nosi ovu boju je obično sjajan roditelj i predani radnik, a mirnoća i sabranost su dvije najčešće osobine koje se vezuju uz ovu boju.

 

 

Boja svemira: Na kraju, astronomi kažu da je boja svemira „između svijetlo tirkizne i srednje akvamarin“. Ivan Baldry i Karl Glazebrook sa Univerziteta John Hopkins u Baltimoru, Maryland su ustanovili ovu boju kombinirajući svjetlo iz preko 200,000 galaksija u krugu od dvije milijarde svjetlosnih godina od Zemlje. Ne može biti da čitav svemir griješi, zar ne?

Latest Posts

Raport

spot_img