Nedavno objavljeno

MUHAMMAD ALI: Vječni sjaj bokserske zvijezde

Napisala Mersiha Drinjaković

Kad bi se život Muhammada Alija mogao svesti na jednu rečenicu onda bi to bila ova: U ringu je davao, a u životu primao udarce. Za svoje je fanove bio “veći od života”, pa ipak je posljednju bitku, onu životnu, izgubio. Preminuo je 3. juna 2016. u 74. godini u bolnici u Phoenixu, gdje je ležao zbog respiratornih problema. Sahranjen je u rodnom Louisvilleu, a uz cvijeće na grobnom mjestu položene su i bokserske rukavice.

Najslavniji svjetski bokser teške kategorije postao je poznat pod imenom Cassius Marcellus Clay, ali je 1965. prešao na islam i promijenio ime u Muhammad Ali. Sebe je nazivao najvećim, a nikad ne bi propustio priliku da zabavi publiku, koja je dolazila i na njegove treninge. Već u prvim godinama karijere bilo je jasno da je Ali više od sportiste, bio je zvijezda i miljenik pop-kulture. Kad je za vrijeme rata u Vijetnamu odbio regrutaciju, uz obrazloženje: “Neću da ubijam djecu, žene, civile, niti bilo koga samo zbog drugačijeg političkog sistema od američkog. Nijedan Vijetkongovac me nikad nije nazvao crnčugom”, to ga je koštalo tri godine karijere. Odluku o oduzimanju svih nagrada i priznanja, te trogodišnjoj suspenziji iz boksa, donio je američki Vrhovni sud.

56 pobjeda i 5 poraza

Borac koji nije volio da gubi, nakon povratka u ring, izgubio je svoj prvi meč u karijeri, nazvan i “meč stoljeća” – onaj protiv Joea Fraizera. Tri godine kasnije, 1974, imao je priliku za revanš: ovaj put trijumfovao je Ali. Iste te godine je pobijedio dotad nesavladanog Georgea Foremana i ponovno postao svjetski prvak. Ali je tu vjerovatno najpoznatiju borbu u istoriji boksa nazvao “Rumble in the Jungle” (Grmljavina u džungli). U cjelokupnoj karijeri ubilježio je 56 pobjeda i pet poraza. Uprkos povlačenju iz svijeta boksa 1981., nije bio zaboravljen: na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Atlanti 1996, Ali je upalio olimpijski plamen.

I dok je u ringu bio kralj, u privatnom životu se činilo da je sve osim vladar svoje sudbine: prije negoli je postao slavan oženio je Sonjiu Roi, konobaricu od koje se razveo nakon godinu dana i prešao na islam. Ubrzo je ponovo stao na ludi kamen s 15-godišnjom Belindom, radnicom iz pekare u Los Angelesu. Belinda je također prešla na islam i promijenila ime u Khalilah. S njom je Ali izrodio četvero djece: Maryum, koja je danas slavna reperka i tekstopisac, bliznakinje Jamillah i Rashedu, te Muhammada Alija Juniora.

U treći brak ušao je s Veronicom Porsche, modelom s kojom je započeo aferu, dok je bio na pripremama za meč s Foremanom. S njom je dobio Hanu i Lailu, koja je postala uspješna bokserica. Sa četvrtom suprugom Yolandom Williams usvojio je sina Asaada Amina, a iz vanbračnih veza dobio još dvije kćerke – Miyu i Khaliah.

Posljednje godine života, Muhammad Ali, koji se skoro tri i po decenije borio s Parkinsonovom bolešću, bio je ovisan o supruzi Lonnie i njenoj sestri Marilyn Williams. Ljeta su provodili u kući u njegovom rodnom Louisvilleu, a zime u Scottsdaleu u Arizoni. Uprkos teškom stanju, nikad se nije samosažalijevao, niti klonuo duhom. “Želio bih da me pamte kao čovjeka koji nikad nije izdao svoje ljude. Ako je to previše, neka me barem pamte kao dobrog boksera. Neću se buniti ako spomenete da sam bio lijep.”

Latest Posts

Raport

spot_img