Nedavno objavljeno

ZAHIDA DRAČE: Svjetski uspjeh sarajevske doktorice

Imunologinja Zahida Drače jedna je od autorica i autora naučnog rada na temu genetičkog aspekta u transplantaciji bubrega koji je objavljen u prestižnom medicinskom časopisu The New England Journal of Medicine

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

Doc. dr. Zahida Drače (44), specijalista kliničke imunologije, jedna je od autorica i autora naučnog rada koji govori o genetičkom aspektu u transplantaciji bubrega, a koji je 16. maja, pod naslovom “Genomska neusklađenost pri LIMS1 lokusu i odbacivanje bubrega”, objavljen u jednoj od najuglednijih medicinskih publikacija na svijetu – u The New England Journal of Medicine (NEJM). S tradicijom dugom više od 200 godina, ovaj prestižni medicinski časopis, kojeg izdaje Massachusetts Medical Society, svojim čitateljima – ljekarima, istraživačima i globalnoj medicinskoj zajednici – donosi visokokvalitetna recenzirana istraživanja te interaktivni klinički sadržaj.
Što se tiče upravo objavljenog članka, čijih su 11 autora, na čelu s dr. Drače, ugledni članovi svjetske medicinske zajednice, a dolaze iz Italije, SAD-a, Turske, Velike Britanije i Holandije, radi se o važnoj referenci u naučnoistraživačkom krugovima. “Ovo veliko istraživanje, koje obuhvata i moj doktorski projekat, otkriva da pored dosad poznatih genetskih parametara postoji još jedan genetički faktor koji utiče na ishod transplantacije bubrega. Testiranjem donora i recipijenta na ovaj genetički faktor moglo bi se u budućnosti doprinijeti ishodu transplantacije”, objašnjava dr. Zahida Drače, dodavši kako je u pitanju projekat koji je radila u sklopu doktorata u Torinu u saradnji s Univerzitetom Columbia.

Posvećenost nauci

Dr. Drače je Medicinski fakultet kao i specijalizaciju iz kliničke imunologije završila u Sarajevu, gdje je jedno vrijeme radila na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Po prirodi radoznala i željna novih znanja, aplicirala je na međunarodni program akademske razmjene ERAWEB, koji se proširio na šest univerziteta iz Evropske unije i osam univerziteta s prostora Zapadnog Balkana, s fokusom na istraživanja u polju medicine i zdravstvenih nauka. “Trebalo je dosta hrabrosti i odricanja da prihvatim tu opciju s obzirom da sam morala napustiti i radno mjesto i grad u kojem živim, te ponovo živjeti po studentskim standardima”, priča Zahida, koja je spakovala kofere i uputila se u Italiju.
Doktorat iz imunogenetike završila je na Univerzitetu u Torinu, dok je sami projekat za doktorat, koji je i dijelom rada objavljenog u NEJM-u, radila na Univerzitetu Columbia u New Yorku. Nakon završenog doktorata i postdoktorskog studija vratila sam se u Sarajevo. Kako kaže: “Povratak kući je uvijek bio dio mog plana.”
Iza dr. Drače je veliki broj objavljenih stručnih radova, ulagala je u svoje znanje i razvijanje vještina i prisustvom na stručnim kongresima i simpozijumima, a danas kao docent predaje na Sarajevo School of Science and Technology te radi na Poliklinici “Srce Sarajeva”, gdje nudi usluge iz oblasti kliničke imunologije za sva imunološka oboljenja, analize, alergije i sistematske bolesti. O svojoj užoj specijalnosti kaže: “Klinička imunologija kao grana medicine i kao nauka još uvijek je kod nas u povojima. Potrebno je uraditi još puno toga na edukaciji i organizaciji kako bismo se mogli približiti zapadnim standardima.” Napominje i kako postoje patološka stanja u imunologiji koja je potrebno na vrijeme prepoznati i liječiti, a ona bi se, veli, u budućnosti voljela orijentisati prema kliničkom radu i nauci. “S obzirom da sam se nedavno vratila u Sarajevo, još uvijek pokušavam da shvatim koliko je to moguće ovdje, te koliko se stečena znanja mogu iskoristiti”, kaže, te na kraju, na naše pitanje kako da očuvamo imunitet, koji nam je danas uglavnom slaba tačka, odgovara: “Moj savjet je zdrav život, fizička aktivnost i kvalitetna prehrana.”

Gracija 369, 31.5.2019.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img