HEDINA TAHIROVIĆ-SIJERČIĆ Romi, idite naprijed, ne osvrćite se

Hedina Tahirović-Sijerčić je književnica, prevoditeljica i profesorica romskog porijekla, u čijem su fokusu djelovanja romski jezik, kultura i tradicija, kao i romska i ženska romska književnost. Novinarka nekadašnje RTV Sarajevo prva je Romkinja koja je na ovoj televiziji uređivala emisiju posvećenu Romima na maternjem jeziku. Gracija je napravila intervju s ovom svestranom ženom još prije nekoliko godina a tad nam je Hedina poručila: “Radovala bih se povratku u Sarajevo i povratku u novinarstvo, veoma rado bih se posvetila edukaciji Roma i politički angažirala u stvaranju njihove bolje budućnosti”

0
232

Napisala: Živana Jovančić
Snimio: Nedim Trtak

Novinarka nekadašnje RTV Sarajevo Hedina Tahirović-Sijerčić prva je Romkinja koja je na ovoj televiziji uređivala emisiju posvećenu Romima na maternjem jeziku. No, ubrzo će rat prekinuti normalnu nit života i Hedinina će izbjeglička priča potrajati do danas. “Moj konačan cilj je da se vratim. Znam da je situacija u BiH teška, ali s obzirom na moju specifičnu nacionalnu pripadnost i obrazovne kvalifikacije, mislim da bi trebala postojati šansa da se zaposlim.”

Romski pisac u Kanadi

Hedina Tahirović-Sijerčić uređivala je prvi časopis za Rome u Kanadi

Hedina je početkom 1992. s porodicom izbjegla u Njemačku, odakle su ona, suprug Rizah, sinovi Edis i Zerin protjerani 1997. kao bh. izbjeglice. Skrasili su se u Kanadi i postali njeni državljani. Hedina se školovala, stekla učiteljsku diplomu i postala nastavnik razredne nastave na engleskom jeziku u državnoj školi. Ujedno, uređivala je prvi časopis za Rome u Kanadi, Romano Lil, koji izlazi na englesko-romskom jeziku. Čak je, veli, i prva Romkinja koja je u Kanadi objavila knjigu na romskom! Tako se, uz rad, Hedina posvetila i pisanju. Uz njeno ime, osim diplome FPN-a, Pedagoške akademije i treće kanadske, te znanja njemačkog i engleskog, sada stoje i objavljene knjige: Kanadski romski biseri, Dukh Bol, Romany Legends, Romske bajke i priče, prevod Malog princa i Romske legende za djecu, koje su nedavno objavljene u Torontu. Uskoro će iz štampe, kako kaže Hedina Sijerčić, izaći i autobiografska novela Rom k′o grom, te nekoliko rječnika.

Uprkos njenim plodnim radnim godinama u Kanadi, porodica je odlučila da se vrati u Njemačku. Sada žive u blizini Düsseldorfa, Hedinin suprug Rizah radi pri firmi za unutrašnju dekoraciju, sin Edis (26) radi kao menadžer, a Zerin (18) završava zanat pri kompaniji Opel. Hedina je bila njegovateljica u staračkom domu, ali je ljetos prestala raditi.

 U službi naroda

Iako je godinama odsutna iz BiH, Hedina nije izgubila kontakt s ovdašnjim romskim udruženjima, i smatra, kad je riječ o afirmaciji prava i društvenog položaja Roma, da bi bilo mnogo bolje da postoji jedinstveno udruženje jer bi tako djelovalo efikasnije. Njen politički angažman u inostranstvu ispoljen je u saradnji s organizacijom Internacionalni rad Roma, bila je predstavnik kanadskih Roma pri UN-u, te učesnik više političkih skupova, kao što je konferencija protiv diskriminacije i antirasizma u Ekvadoru 2001. godine.

“Diskriminacija Roma je veliki problem, to je postala svakodnevnica u svim državama svijeta, najviše zbog predrasuda koje se povlače godinama. Kako riješiti taj problem, ne znam, ali velika je greška i vani i ovdje što nisu tretirani kao i ostali narodi. Ako država ima sredstva za sve narode i narodnosti koji žive u BiH, onda bi trebalo da postoje sredstva i za Rome, jer njih je ovdje oko sto hiljada. Problem obrazovanja Roma za mene je prioritetan, ali on povlači i druga socijalna pitanja, kao što su stan, posao, školovanje djece i dr. To je problematika koja godinama traje s minimalnim poboljšanjima.”

Riječi Hedinine kritike usmjerene su i na Rome, na narod iz koga potiče. “Zamjeram im na lijenosti i pasivnosti. Treba da se bore, da postave sebi cilj! I bez obzira koliko nas vrijeđali, dragi Romi, idite naprijed, ne osvrćite se. Pokažite da ste dobri i da valjate.”

    Gracija 99, 23.1.2009.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here