Infektologinja Alemka Markotić: Ratno iskustvo Sarajeva me je odredilo

0
32
Alemka Markotić, direktorica Klinike dr. Fran Mihaljević, gostovala je u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” te kazala da nema opuštanja i da je prerano za to. Također se prisjetila i rata u Bosni i Hercegovini, te rada u opkoljenom Sarajevu u periodu od 1992. do 1994. godine.
Markotić je rekla da osoba, da je bila zdrava, možda ne bi umrla od koronavirusa.
“Zdrav i mlad, uglavnom sve bolesti prežive na blaži ili teži način. Ako imate određene bolesti onda se morate čuvati, posebno u ovome slučaju”, kazala je. Spomenula je i španjolsku gripu i konstatirala da je to bilo doba rata, gladi. Ubila je više ljudi nego Drugi svjetski rat”.
Odgovarajući na pitanje doživljava li se doista junakinjom nacije, kazala je da to nije tako, prenosi HRT.
“Ne doživljavam se tako. Ako smo uspjeli na tome da ljude smirimo, a stovremeno upozorimo na opasnosti, onda smo uspjeli. Važno je da smo svi stručnjaci u svome poslu i da stojimo iza onoga što govorimo i radimo.
Bitno je da Stožer raspolaže s određenim informacijama. Ne bi bilo dobro da se nekad ide sa svojim izjavama koje nisu potkrijepljene točnim informacijama”, kazala je.
Govoreći o iskustvu rata u Sarajevu rekla je da ju je to vjerojatno i odredilo u životu, usporedivši ratnu situaciju s epidemijom koronavirusa. Na pitanje kako se odlučila za angažman u ratnom Sarajevu Markotić odgovara:
“Dijelom naivno, a dijelom jer nisam htjela da me se tjera s mog. Nažalost, vidjeli smo sve što se događa u Hrvatskoj, međutim u BiH je tada postojala vrlo naivna vjera – neće nas, mi smo multikulturalni. To se pokazali neodrživim i naivnim. Drugo, bila sam liječnik u gradu u kojem sam studirala i radila, pa sam mu bila dužna nešto i dati. Imala sam dvije prilike da napustim Sarajevo na početku rata – odbila sam. Provela sam u Sarajevu period od 1992. do 1994. godine. Napustila sam grad 5. veljače, na dan masakra.”
Pojasnila je nedavnu informaciju u medijima da bi moglo uskoro postojati cjepivo za koronavirus.
“Ne postoji cjepivo, nego postoji kandidat idealan za cjepivo. Trebat će neko vrijeme da dobijemo cjepivo. Nacionalni institut za zdravlje u SAD-u radi na tome. Imaju kandidata za cjepivo i negdje su pri prvoj kliničkoj fazi. Sve je to vrlo ubrzano, ali moderna tehnologija omogućila je brži pristup. Vidjet ćemo hoće li to proći, ali je velika vijest da nakon nekoliko mjeseci imamo velikog kandidata za cjepivo.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here