NaslovnicaINTERVJUSANJA DOLEŽAL: Nastojim u svakoj sitnici pronaći nešto lijepo

SANJA DOLEŽAL: Nastojim u svakoj sitnici pronaći nešto lijepo

Poznata pjevačica pop grupe Novi fosili nam otkriva koji su njeni životni prioriteti, šta je potrebno za uspjeh i kako je prevazišla najteže trenutke u životu

Razgovarala Tatjana Kuljača
Snimio Privatna arhiva

Divno je vidjeti kako razne generacije, od najmlađih, pa do onih u najboljim godinama, pjevaju bezvremene hitove”, rekla nam je na početku razgovora Sanja Doležal (56), pjevačica Novih fosila, grupe koja je nedavnim sjajnim nastupom obradovala crnogorsku publiku u budvanskom hotelu Mogren. Popularnom bendu Sanja se priključila 1983. godine, šarmom i energijom vladala scenom i osvajala publiku. Generacije su odrastale uz njihove hitove, koji se jednako slušaju i danas kao i osamdesetih godina, kada su bili na vrhuncu popularnosti. Danas se uz muziku Sanja bavi i novinarstvom, koje je, zapravo, njena prva ljubav.

Karijeru ste gradili isključivo na sjajnom vokalnom izvođenju, razigranosti i šarmu. Da li je danas, kada se svi utrkuju da otkriju pikantne detalje iz svog života, uopšte moguće dostići popularnost isključivo talentom? Kako se to radilo nekad, a kako sada? 
– Drugačija su vremena. Više se pažnje posvećuje ambalaži, a manje sadržaju. Sve je nekako postalo površno, potrošno. I proizvodi i ljudi. Nekada si morao imati dobru pjesmu koja bi došla do srca ljudi. Pazili smo na stihove, aranžmane. Nije bilo važno imati kratku suknju ili dekolte da bi te ljudi zapazili. Važne su bile pjesma i emocija. Danas mladi mogu odmah izaći pred ljude zahvaljujući društvenim mrežama, ali nije im zbog toga lakše. Velika je poplava jeftinih i površnih vrijednosti.
Da li bi profesionalni put Novih fosila danas bio građen na isti način kao i osamdesetih godina?
– Odgovor na ovo pitanje ne znam. Sigurno je da bi danas bilo drugačije. Ipak, još uvijek vjerujem da dobra pjesma i iskrena emocija nađu put.
Novinarstvo vam je prva ljubav, na RTL televiziji ste imali svoju emisiju Sanja. Ako uporedimo pjevanje i novinarstvo danas, šta bi prevagnulo? Da li ćemo vas uskoro opet vidjeti u nekoj novoj emisiji u ulozi voditelja?
– Već od 1992. godine televizija je moj primarni posao. Rodila sam dvoje djece, porodica mi je uvijek bila na prvom mjestu. Televizijski projekti su mi omogućili da budem više u Zagrebu, uz porodicu. Od tada sam na televiziji odradila petnaestak projekata, a trenutno sam na Novoj TV, u lifestyle emisiji IN Magazin.
Osmijehom plijenite i uljepšavate nam svakodnevicu, a kako ste uspjeli da se izborite s najvećim gubicima i ostanete vedri i nasmijani? Šta vam je pomagalo u najtežim trenucima života?
– U najtežem trenutku života, kada mi je suprug umro, najviše mi je pomogla činjenica da imam dvoje djece koje treba postaviti na noge. Ne razmišljaš puno, prvih sam godina funkcionisala kao robot. Danas, nakon sedam godina, nastojim u svakoj sitnici pronaći nešto lijepo. Veselim se uspjesima djece, veselim se lijepom danu, prijateljima. Imam posao koji volim.
Kojih trenutaka u karijeri se najradije sjećate, a koje biste najradije zaboravili?
– Mnogo je bilo prekrasnih trenutaka, turneje po cijelom svijetu, puno koncerata i divnih ljudi, Evrovizija 1987. i četvrto mjesto. Teško je sve prebrojati. Nažalost, previše nas je prijatelja i kolega napustilo: Moka, Đurđica, moj suprug… To su sigurno najteži i najtužniji trenuci.
Šta biste savjetovali mladima koji se danas odvaže da zaplivaju muzičkim vodama, kako da uspiju a da ostanu svoji?
– Teško je savjetovati. Svojoj djeci govorim da vjeruju u sebe, slijede svoje snove i ne kopiraju druge.
Da li ste ikada željeli da se oprobate u rok muzici, koju ste obožavali kada ste počeli u Fosilima?
– Kao mlada, rok muziku sam obožavala. Volim je i danas, ali pop muzika je moj odabir.
Koliko ste se promijenili od 1983. i prvog koncerta u Mariboru sa Fosilima? Da imate priliku vratiti se kroz vrijeme, šta biste rekli 20-godišnjoj Sanji Doležal?
– Tada sam imala 20 godina, a danas 56. Naravno da sam se promijenila. Da mogu vratiti vrijeme, sve bih isto napravila. Mladoj Sanji bi rekla – uživaj maksimalno, jer vrijeme proleti prebrzo.

Gracija 377, 20.9.2019.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno

spot_img