ROZMAN METODA Dijete najviše vjeruje roditelju

I sam otac djeteta iz autističnog spektra, Leonid Rozman, stručnjak za terapiju Tui-na koju primjenjuje kod djece s posebnim potrebama, uz pomoć asistentice Sanje Sauček održava širom regiona i Evrope prezentacije i edukativne radionice za roditelje djece s poteškoćama u razvoju...

0
329

Napisala Živana Jovančić
Snimci Kemal Softić/Spektroom

Nije bilo tog decembra 2018. prvi put da Leonid Rozman bude gost Sarajeva i centra Edus – Edukacija za sve, regionalno znanog udruženja za unapređenje obrazovanja i podršku djeci sa i bez poteškoća u razvoju. Stručnjak, ugledni terapeut i osnivač Centra Tui-na u Londonu, Rozman je, kao autor projekta, održao i teorijsku prezentaciju tretmana za djecu s posebnim potrebama. Također, održao je i radionicu na kojoj je demonstrirao način rada i djelovanje Tui-na masaže, koju godinama primjenjuje radeći s djecom iz spektra autizma. Oba segmenta, kako teorijski tako i praktični, priređena su ovog puta samo za roditelje, ali takav izbor nije nimalo slučajan, kaže nam Rozman na završetku drugog radnog dana u Edusu.

Na ovom linku pogledajte kako izgleda atmosfera s jednog kursa Centra Tui-na.

Roditelj je najvažniji

“Kroz dugogodišnji rad shvatio sam da je za nas roditelj najvažniji. Mnogi komentari roditelja svode se na to kako im se čini da su izgubili svoje dijete, da se osjećaju bespomoćno, prepušteni sami sebi u cijeloj situaciji. Ovom edukacijom dajemo im mogućnost da do izvjesne granice i sami doprinesu smanjenju simptoma koje njihovo dijete ima. Drugo, dijete najviše vjeruje roditelju, dijete je kod kuće najopuštenije, roditelj može da bira vrijeme i mjesto u stanu gdje će obaviti masažu.”

 Prepun je divnih impresija, zadovoljan odzivom roditelja i sretan jer je oko sebe zatalasao dobre vibracije i optimizam te upoznao mnogo novih ljudi.

O radu po Rozman metodi postoje brojna svjedočanstva a ovo je jedno od njih, koje ilustriruje kako kao roditelj možete pomoći svom djetetu.

Odluka koja je promijenila život

Sve te tople i uzbudljive susrete podijelila je s njim, a u razgovoru i sa nama, asistentica i life coach Sanja Sauček, privatno životna partnerica Leonida Rozmana. Zajedno sarađuju sa Edusom od 2012. godine, na inicijativu Nirvane Pištoljević, izvršne direktorica Edusa. Osim stručnog rada, uvijek su koristili priliku da Edusu uruče donaciju i mališanima poklone. Tako je bilo i ovog puta: paket težak 60 kilograma sadržavao je odjeću koju su londonski mališani darovali za sarajevske vršnjake.

Leonid Rozman je naše gore list: rodom iz Tivta,  napustio je domovinu jer nije želio da postane, kako sam veli, dio ludila započetog znakovite nam 1992. godine. Nesuđeni pomorac, obreo se u Londonu prije 26 godina, zahvaljujući rođacima koji tamo odavno žive. Stao je na svoje noge, imao je siguran posao, stekao je povjerenje poslodavaca, postao je otac. Upravo tada se desio i presudan trenutak koji daje odgovor na pitanje zašto se posvetio djeci sa posebnim potrebama.

Suočavanje s dijagnozom

Leonid, naime, nikad prije nije čuo za autizam, sve dok mu doktori nisu rekli da je njegov sin dijete iz spektra. “Moj Luka rođen je 2003. godine. Njegova majka i ja primijetili smo nešto kod djeteta, ali tada nisam znao o čemu se radi. To je primijetilo i osoblje u vrtiću, pa smo obavili sve preglede da bi ljekari na kraju rekli da je moj sin iz spektra autizma. Bilo je to prije skoro 13 godina. Tada mi niko nije rekao uradite ovo ili ono, ljekari su dali dijagnozu, rekli su mi kad mali pođe na nastavu da ćemo onda nešto pokušati.” U to vrijeme Leonid je studirao kinesku medicinu te je iz knjiga birao akupresurne tačke koje mogu pomoći u razvoju djeteta.

“Moj sin nije podnosio dodir, nije imao finu motoriku uopšte, nije znao držati olovku u ruci. Radio sam na tome da mu ojačam krvotok, da mu oslobodim napetost u rukama, i, malo-pomalo, poslije sedam mjeseci prvi je put počeo da koristi riječi. Tako je i logopedu bilo lakše da radi s njim. Radio sam i ja istovremeno da mu bude lakše kad krene u školu.”

Luka je u vrijeme kad smo radili ovu priču trebao uskoro napuniti 16 godina, pohađao je treći razred srednje škole, potpuno razvio govor i samostalnost. “Doktori smatraju da u razvoju zaostaje godinu dana u odnosu na vršnjake, ali to je nebitno. Ima ljubav oba roditelja, s društvom ide na utakmice, bavi se fizičkim aktivnostima, igra fudbal!”

Novi izazov – očevi

Motivisan ovim uspjehom, Leonid Rozman osnovao je u Londonu Centar Tui-na u kome vodi kurseve masaže namijenjene djeci iz autističnog spektra i s cerebralnom paralizom. Ličilo je to na rizičan potez u početku, tim više jer je napustio stalni posao koji je 22 godine uspješno radio. “Dao sam otkaz. Danas mislim da je to najbolja odluka u mom životu. U meni je postojala ogromna ljubav i želja da pomažem djeci sa posebnim potrebama.”

U radu mu se pridružila Sanja Sauček, koja se danas  prisjeća kako je u početku bila potresena dok bi posmatrala Leonida kako radi sa djecom i roditeljima, tim više jer u svojoj porodici ima dijete iz autističnog spektra. “Odlazila sam sa tih mjesta uplakana. Kad sam kasnije uvidjela kako djeca napreduju i kako se time porodica mijenja, u meni se probudila želja da pomognem i roditeljima i djeci. Uz Leonida sam mnogo naučila. Pokušali smo da sumiramo znanje i na najbolji mogući način pomognemo roditeljima. Moja prva ljubav je rad sa roditeljima, dok je Leonid taj koga djeca obožavaju”, govori Sanja.

Naravno, pitamo Leonida u čemu je tajna kojom osvaja srca mališana. “Mislim da je to samo moja priroda. Kad se upoznam s djecom, spustim se na njihov nivo, postanem i sam dijete, komuniciram s njima jednostavno i oni me lako prihvate. Rekao bih da djeca imaju neko šesto čulo: veoma brzo osjete ko im misli dobro, ko ih voli. Meni su sva djeca na svijetu ista. Nekad mi je draže da budem s djecom s posebnim potrebama, jer znam da za njih mogu nešto učiniti, poboljšati.”

Rađaju se ideje

Nakon Sarajeva, Leonid i Sanja su na poziv defektologa i logopeda održali prezentaciju u Kotoru, a zatim ih je čekala Francuska, Italija, Španija… Pozivaju ih sa svih strana. Njihova stručna nadogradnja postaje kompleksnija, iskustvo bogatije, rađaju se ideje. Sada su okupirani mišlju da što više očeva uključe u rad sa djecom. U pravilu su očevi malobrojni na prezentacijama, sve obaveze padaju na majku, a oni žele promijeniti takvo stanje.

Leonid je učesnik i brojnih aktivnosti dobrotvornih organizacija uvodeći u njihov rad masažu. Ima 15-godišnje iskustvo u istočnjačkoj filozofiji i metodama akupunkture, Tui-na masaži, shiatsu masaži i stojećoj meditaciji (Zhan Zuang Qi Gong). Sanja također voli meditaciju i bavi se jogom. Rođena u Sarajevu sasvim slučajno, odrastala je u Splitu, a odavno živi u Londonu, gdje je upoznala Leonida prije devet godina. Nisu zaboravili zavičaj: Sanja posjećuje rodbinu u Splitu, a Leonid majku u Tivtu. Vole svoj posao, vole djecu, vole ljude. Ono najvažnije što su dobili kroz rad je, ističu, duševno bogatstvo. “Moje srce je puno”, veli Leonid. “Sa svakom promocijom ili kursom, upoznajemo mnogo ljudi, dajemo im znanje, jačamo samopouzdanje, hrabrimo ih kako bi mogli pomoći svojoj djeci.”

Gracija 357, 14.12.2018.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here