Nedavno objavljeno

DONALD TRUMP: Sve predsjednikove žene

Građevinski mogul Donald Trump u januaru će useliti u Bijelu kuću, zajedno sa suprugom Melanijom i desetogodišnjim sinom Barronom, a mi vam donosimo uvid u buran ljubavni život budućeg američkog predsjednika, iza kojeg su dva braka, te ljubavne veze i afere s mnogim ženama, među kojima su nekadašnja prva dama Francuske Carla Bruni i argentinska teniserka Gabriela Sabatini

Priredila Mersiha Drinjaković
Snimci AG

Od januara 2017. u Bijelu kuću useljava Donald Trump (70), građevinski mogul TV publici širom svijeta poznat i kao voditelj reality showa Pripravnik u kojem izgovara rečenicu: “Otpušten si!” Trump će postati 45. predsjednik SAD-a, prvi u historiji bez ikakvog političkog iskustva i zvanično najstariji izabrani predsjednik.
Iako je sad u žiži svjetske javnosti, Trumpu medijska pažnja nije nikakva novost – njegova tri braka, te ljubavni život punili su stupce američkih tabloida. Čovjeku kojeg su mediji tokom kampanje, zbog njegovih istupa, nazivali rasistom, ženomrscem, homofobom i ksenofobom, koji je najavio gradnju zida na granici s Meksikom, te deportaciju muslimana iz SAD-a, Amerikanci su poklonili svoje povjerenje. I ne samo oni; kroz decenije su to činile žene koje je zvao svojim suprugama ili ljubavnicama.
Prva od njih bila je Čehinja Ivana Zelničkova (67), s kojom je u braku bio od 1977. do 1992. i s kojom je dobio troje djece. To je Ivani bio drugi brak – udala se prvi put 1971. za agenta za prodaju nekretnina Alfreda Winklmayra, od kojeg se razvela pet godina kasnije, nakon što je upoznala Trumpa. “Osvojio me je šarmom, inteligencijom i nepresušnom energijom”, kazala je jednom Ivana, koja se s Donaldom Trumpom vjenčala 7. aprila 1977., kad je njoj bilo 28, a njemu 30. Legenda kaže da je Donald Ivani poklanjao po 250.000 dolara za svako dijete koje mu je rodila, što je u to vrijeme bila ogromna cifra. Bili su slika i prilika idealnog bračnog para, te nezaobilazan faktor njujorške društvene scene, živeći na visokoj nozi, a zajedno s djecom – Donaldom Jr. (39), Ivankom (35) i Ericom (33) – činili su savršenu američku porodicu. Sve dok krajem osamdesetih na scenu nije stupila južnjačka ljepotica i Miss Georgije Marla Maples.

Kad se sretnu supruga i ljubavnica

Donald Trump je tada 26-godišnju Marlu upoznao 1989. te za 17 godina mlađom glumicom i misicom izgubio glavu. A onda je za sve doznala Ivana, pa je, kako su to američki tabloidi objavili, došlo i do fizičkog sukoba. Naime, bračni par Trump otputovao je u poznato zimovalište Aspen, a tamo se našla i Marla. I niko nije povjerovao u slučajnost. Supruga i ljubavnica su se srele, uslijedila je svađa, a svjedoci su pričali da nije sve završilo na verbalnom sukobu, već je došlo i do fizičkog obračuna.
Ivana Trump je 1991., dok razvod nije bio gotov, u ekskluzivnom intervjuu američkoj TV voditeljici Barbari Walters ispričala kako nije bila svjesna problema u braku jer je Donald izjavio da se brak raspao zbog toga što su se oni udaljili te da ju je on na neki način “prerastao”.
No, Ivana i Marla nisu bile jedine žene u Trumpovom životu u to vrijeme. Mediji navode kako čarima njujorškog bogataša nije odoljela ni poznata argentinska teniserka Gabriela Sabatini (46). Navodno je 1989. bio u svađi sa Marlom, a sa Ivanom su odnosi svakako bili zahladnili. Ipak, ovaj ljubavni izlet potrajao je jedva mjesec dana pa se Donald vratio svojoj budućoj drugoj supruzi. Trump je i dalje, očito, tražio lijeka svojim bračnim problemima: na jednoj od brojnih zabava uz bazen kojima je bio domaćin, upoznao je, 1991. godine, glumicu i manekenku Rowanne Brewer Lane, kojoj je tad bilo 26, no ljubavna iskra nije dugo potrajala.

Trump nakon Jaggera

Iako još u braku s Ivanom, te u preljubničkoj vezi s Marlom, uporno je tražio naklonost jedne ljepotice, koja je kasnije postala prva dama Francuske. Naime, poznata talijanska manekenka Carla Bruni (48) te se 1991. godine upravo razišla s frontmenom Rolling Stonesa Mickom Jaggerom, a Trump se očito našao u pravo vrijeme na pravom mjestu. Iako je Carla kasnije negirala njegove navode, Trump je tvrdio kako ga je nagovarala da napusti Marlu. “Na kraju, Carla je postala žena koju je bilo teško voljeti”, kazao je kasnije. Maples je pobijedila, ali je to Donalda skupo koštalo: u brakorazvodnoj parnici koju je pokrenula Ivana i koja je završena u martu 1992., Trump joj je isplatio 25 miliona dolara, daleko više od bogatstva koji joj je garantovao predbračni ugovor. Tada je nastala i njena čuvena rečenica: “Don‘t get mad. Get everything” (“Nemoj se ljutiti, uzmi mu sve”). Uprkos svemu, Ivana je s bivšim mužem ostala u dobrim odnosima, te je javno podržala njegovu kandidaturu za američkog predsjednika, pa čak se i složivši s njegovim stavovima o imigrantima. “Nemam ništa protiv imigranata. Ali, zamislite da 19-godišnja imigrantica trudna preskoči taj zid, rodi besplatno u američkoj bolnici, dijete joj je automatski američki državljanin, a onda dovede i cijelu svoju porodicu. Ne plaćaju poreze, ne rade, dobiju državni stan i hranu. Ko to plaća? Vi i ja. Nemojte me pogrešno shvatiti, trebamo imigrante. Ko će usisavati i čistiti naše kuće za nama ako ne oni?”, izjavila je Ivana.

Kraj idile s Marlom

Ali, vratimo se mi ljubavnom životu novoizabranog američkog predsjednika. Razvevši se od Ivane, Donald i Marla su se vjenčali u decembru 1993., dva mjeseca nakon rođenja njihove kćerke Tiffany. Idila je potrajala do 1997., kad su se rastali, dok je razvod okončan dvije godine kasnije. Marla se iz New Yorka preselila u Kaliforniju i preuzela odgoj njihove kćeri na sebe, dok je Donald plaćao školovanje i uzdržavanje. Marla će godinama kasnije, gostujući u TV emisiji kod Oprah Winfrey, priznati kako ga nikad nije prestala voljeti. 
A ispražnjeno mjesto u njegovom srcu pokušala je već 1997. zauzeti tadašnja glumica Allison Giannini, koja je kasnije postala agentica nekretninama. Njoj je bilo 27, a Trumpu 50. Našli su se na sastanku naslijepo – koji im je dogovorio zajednički prijatelj, ali kratka romansa nije imala šanse za uspjeh. “Samo je pričao o Marli i o tome koliko ju je volio”, kazala je Allison kasnije.
U međuvremenu, on se kratko zabavljao s Ingrid Seynhaeve, manekenkom za donje rublje koja je krasila stranice Sports Illustrateda, ali ni to nije potrajalo. Neko vrijeme bio je i s Victorijom Zdrok, Playboyevom zečicom i Penthouseovim modelom ukrajinskog porijekla. Nakon što su prekinuli, pale su i teške riječi među njima – on je nju nazvao “trećerazrednom prostitutkom”, a ona izjavila da nikad nije upoznala narcisoidniju osobu od njega.
Godine 1998., razvod s Marlom još nije bio gotov, ali njegov društveni život se nastavljao. Kratko se zabavljao s glumicom i modelom Jackie Siegel, pripadnicom tadašnjeg njujorškog visokog društva. No ona je kasnije tvrdila kako nikada nisu imali ozbiljnu vezu, ali su izlazili zajedno kao par na zabave i društvena događanja. I Jackie je, poput Ivane, podržala Trumpovu kampanju za predsjednika, izjavivši: “On je divna osoba, toliko je karizmatičan. Drago mi je da smo i dalje prijatelji.”
Za Trumpa su mediji 2001. godine vezivali i supermodela Karu Young, koja je u to vrijeme bila zaručena za tračerskog kolumnistu AJ-a Benza. Postoji i audiosnimak njezinog poziva u radijsku emisiju čuvenog voditelja Howarda Sterna kako bi objasnila njihov ljubavni trougao, i to samo nekoliko minuta nakon što je Donald rekao slušateljima kako on i Kara nisu više zajedno. Bio je to neugodan trenutak.

Sudbonosni susret s Melanijom

Ali u njegovom životu je tada već bila 24 godine mlađa Slovenka Melania Knavs. Manekenka iz Sevnica stigla je u Veliku jabuku sanjajući snove o uspješnoj karijeri u modelingu. Uplovila je u Trumpovo carstvo 1998. na jednoj zabavi na Manhattanu, u klubu Kit Kat, upriličenoj povodom njujorške Sedmice mode. On je tada došao s drugom ženom na ovaj skup, a navodno je svoju pratiteljicu poslao u toalet kako bi se upoznao s Melanijom. Ona mu je tada odbila dati svoj broj telefona, smatrajući ga ženskarošem. “Umjesto toga, ja sam tražila njegov broj, jer sam željela znati da li ću dobiti privatne ili poslovne kontakte. Dao mi je sve brojeve.” Naredna tri mjeseca odbijala je Trumpove pokušaje da je nagovori na sastanak s njim. Ipak, kad je pristala, on je učinio sve da je šarmira. I uspio je. Zaručili su se 2004. na gala večeri u Costume Instituteu, kad joj je Trump poklonio zaručnički prsten vrijedan dva miliona dolara. Nedugo potom, Melania je uselila u Trump Tower na Petoj aveniji. Vjenčanje stoljeća, kako su ga nazvali američki mediji, održano je 2005., u Trumpovom resort klubu u Palm Beachu, na Floridi, a među zvanicama su bili i Bill i Hillary Clinton, kao i urednica Voguea Anna Wintour. S Melanijine strane bili su samo njezini roditelji i sestra.
Narednih godina, Trumpova supruga i majka njihovog desetogodišnjeg sina Barrona uglavnom je bila lijepo lice, ne dajući nikakve zvučne izjave koje bi izazivale bilo kakvu reakciju. “Volim pilates, čitam časopise i brinem se o svom sinu. Nemam dadilju, i kad je dijete u pitanju, sve radim sama”, izjavila je svojevremeno za magazin People. Nije se puno toga promijenilo ni kada je Trump ozvaničio svoju kandidaturu na izborima za predsjednika SAD-a. Melania je dane i mjesece provodila kod kuće, brinući o domaćinstvu i sinu, a Trumpu prepuštala da se bavi politikom. On je više puta pohvalio Melaniju i njene majčinske vještine. “Sjajna je majka, jako voli svog sina, i moram reći, bit će sjajna prva dama”, rekao je Trump u intervjuu za GQ.
A nije da i dalje nije bilo glasina o njegovim aferama. Navodno je imao kratku romansu sa zvijezdom filmova za odrasle Stormy Daniels, tokom 2008., ali nije bilo detalja o ovoj aferi. Kada je predsjednička kampanja dovedena do usijanja, a Trump optužen da je seksualno zlostavljao nekoliko žena, Melania nije ostavljala mjesta sumnji u izjavi datoj CNN-u: “Vjerujem svom suprugu! To su sve organizirali naši rivali. Jesu li ikada provjerili ko su te žene?! Nemaju nikakve dokaze”, energično je ustvrdila Melania.
Ali, nije ni Melania bez skandala: u jeku najžešće predsjedničke kampanje, The New York Times iskopao je detalje iz ne tako čedne prošlosti buduće prve dame: naime, tada 25-godišnja Melania se potpuno gola slikala 1996. za francuski časopis za muškarce Max, otkrio je Alé de Basseville, koji tvrdi da je autor fotografija. Inače, bivšoj manekenki nije bilo strano poziranje za časopise, a najpoznatije su fotografije koje je, doduše poluobučena, snimila 2000. za britansko izdanje poznatog muškog magazina GQ.
Mediji su mikroskopski pratili sve njene istupe pa i onda kad je rekla kako će se, kao prva dama, boriti protiv nasilja i zlostavljanja putem interneta. I to je Melania rekla, kako piše Guardian, bez trunke ironije, iako je njezin suprug tokom kampanje koristio Twitter da napada, vrijeđa , zlostavlja svoje političke rivale, kritičare, žene, pripadnike manjina, ili bilo koga ko bi ga isprovocirao.
Melania je ostala mirna i kada su na površinu isplivale snimke stare 11 godina a na kojima Trump vulgarno govori o ženama s kojima je stupao u odnose, nazivajući ih kujama. Njegova supruga je priznala da su je snimke iznenadile, ali da mu je sve oprostila. “Čula sam puno sličnih razgovora. Tako muškarci razgovaraju. Još kad odrastaju, žele se dokazivati jedni drugima, kako su napravili i ovo i ono, i pričaju o curama. Ali, naravno, iznenadila me snimka kad sam je čula.”
U očima javnosti ona je, za razliku od njezine prethodnice, politički aktivne odvjetnice Michelle Obame, doživljavana kao “žena-trofej”, neko ko mora da trpi Trumpa, ali Melania je u intervjuu CNN-u rekla kako joj ne treba sažaljenje javnosti. “Ja sam jaka, vrlo jaka. A ljudi me ne znaju, ne poznaju. Misle: o, jadna Melania, jadnica. Nemojte me žaliti. Ja mogu sve to.”

Gracija 303, 18.11.2016.

Latest Posts

Raport

spot_img