Nedavno objavljeno

Bole me leđa!

Brige, nervoza i napetost: bolovi u leđima. Rješenje postoji, sami sebi možete pomoći na nekoliko jednostavnih načina i sjajno se osjećati

Ponekad se samo radi o nepravilnom položaju, o satima provedenim na neudobnoj stolici, za radnim stolom. Ili o vremenu provedenom obavljajući neki posao stojeći ili trčeći za djecom. Nekada se, međutim, radi o stresu, nemiru i brigama. Sve ovo završi se istim rezultatom, a to je bol u leđima, od lagane napetosti do bolnih grčeva.

Leđa su jedan od najosjetljivijih dijelova tijela, nekada je dovoljan samo jedan pogrešan pokret ili pretjerana zabrinutost pa da dođe do ukočenosti ramenih i leđnih mišića. Takve smetnje i probleme ne treba zanemariti kako se ne bi toliko pogoršali da postanu uočljivi. Ako, naprimjer, mišiće ramena uvijek držimo ukočenim, bit ćemo pogrbljeni i izgledati rezignirano i umorno. Kada su ramena preuzdignuta (zbog eventualnih bolova u leđima), izgledat će da smo u stalnom odbrambenom položaju.

Potrebno je saznati koji je tačno uzrok bolova u leđima kako bi se eliminirala mišićna napetost, ali i ljepše i opuštenije izgledalo. Nije vam potrebna masaža ili odlazak na zahtjevne vježbe – mnogo toga možete učiniti sami i kod kuće.

Topao ručnik Uzmite ručnik, uvrnite ga, prelijte vrućom vodom i držite na zatiljku dok se ne ohladi. Pritom prvo nekoliko puta kružite ramenima, a zatim ukrstite ruke preko grudi i opustite se. Učinite ovo svaki put kada osjetite napetost vratnih i leđnih mišića. Kako vam koža kasnije ne bi ostala vlažna, lagano je pospite dječijim puderom.

Masaža Pod tušem, dok vam je koža vlažna, nanesite na tijelo blagi piling gel i kružnim pokretima izmasirajte cijelo tijelo lufa rukavicom ili trakom. Isperite i ručnikom lagano posušite kožu. Sem blagotvornog opuštajućeg efekta, koža leđa će biti savršeno čista i baršunasta ukoliko postupak ponavljate dvaput sedmično.

Četka Nabavite četku sa dugom drškom i mekanim prirodnim čekinjama i kružnim pokretima masirajte ramena i leđa. Suha masaža oslobađa napetost i pomaže obnavljanju kože.

Krema Kako biste namazali leđa hidratantnom kremom možete upotrijebiti traku od mikrofibre sa ručkama na krajevima. Kremu stavite na tkaninu, uhvatite krajeve i lagano utrljajte u kožu leđa. Ukoliko osjetite da vas koža pomalo svrbi ili je lagano zategnuta, potrebna joj je jača hidratacija.

Potrebno je saznati koji je tačno uzrok bolova u leđima kako bi se eliminirala mišićna napetost, ali i ljepše i opuštenije izgledalo. Nije vam potrebna masaža ili odlazak na zahtjevne vježbe – mnogo toga možete učiniti sami i kod kuće

Stopala Kako se na rubovima stopala nalaze tačke povezane sa kičmom, potrebno ih je svake večeri prije odlaska na spavanje masirati desetak minuta. Najbolje je to činiti sa malo bademovog ulja.

Tuširanje Sjedite u kadu tako da vam jači mlaz tople vode pada direktno na vrat. Ostanite tako barem pet minuta, voda djeluje opuštajuće jer masira nervne završetke. Nakon tuširanja obavezno nanesite hidratantnu kremu.

Gimnastika Lezite na pod, savijte noge u koljenima i obuhvatite ih rukama tako da leđa budu savijena u luk. Lagano se njišite naprijed-nazad. Ova vježba jača mišiće i masira leđa, možete je raditi svaki put kada osjetite ukočenost lumbalnog dijela, što se najčešće dešava nakon dugotrajnog stajanja.

Opuštanje u kadi Napunite kadu toplom vodom, dodajte pet do deset kapi esencijalnog ulja bergamota (antistres) i jasmina (regeneriranje). Lezite u kadu tako da vam je vrat sasvim u vodi, zatvorite oči i opustite se 15 minuta, potom izađite i posušite tijelo laganim pritiskanjem ručnika.

Psiholog kaže: Osoba opterećena hiljadama misli imat će povijena ramena, kao da nosi ogroman teret. Pojava ima i svoje ime – Atlantov sindrom. Šta učiniti? Dovoljno je na papir napisati sve obaveze koje vas očekuju tokom dana, zapitati se da li se zaista radi o neodloživim poslovima. Da li možemo nešto ostaviti za sutra ili eventualno prepustiti nekom drugom? Malo-pomalo, kako se spisak smanjuje, tako i fizički počinjemo osjećati manji pritisak i ramena lakšim.

Osteopat kaže: Da bi vrat i ramena bili u dobrom stanju, potrebno je poštovati lordozu – zakrivljenost kičmenog stuba. Osobe koje mnogo vremena provode za radnim stolom moraju paziti na sljedeće: monitor kompjutera mora stajati na sredini stola u visini koja omogućava da vrat stoji ravno, nikada ne treba telefonsku slušalicu držati ramenom i glavom, oba stopala držati na podu, svaka dva sata ustati i prošetati desetak minuta.


Bolovi u leđima tokom trudnoće

Prema nekim istraživanjima, skoro pedeset posto trudnica pati od bolova u leđima, koji se uglavnom javljaju zbog promjena u konturi tijela. Velike hormonske promjene koje se odvijaju u ranom periodu trudnoće također su jedan od uzroka.

U određenim slučajevima, urinarne infekcije, česte u trudnoći, mogu biti uzrok bolova u leđima. Ako imate akutne bolove u ranoj fazi trudnoće, odmah potražite pomoć ljekara i nipošto nemojte uzimati analgetike na svoju ruku. Vježbanje može pomoći – hodanje je najbolje, no nemojte hodati brzo i agresivno. Izbjegavajte po svaku cijenu hodanje u cipelama sa visokom potpeticom – ovo je opasno jer se leđa previše naprežu.

Obratite pažnju na držanje tijela. Ispravite se i trudite se da zadržite taj položaj Trudnice ne bi smjele stajati dugo, tokom putovanja ili zbog nekih drugih razloga. Nemojte suviše često mijenjati položaje sjedenja. U ranoj fazi trudnoće neophodno je da se dovoljno odmarate i spavate. Također, izbjegavajte duže obavljanje kućnih poslova.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img